21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.
Bu çerçevede Kuzey Kıbrıs Toplumsal Hizmet Kulüpleri Federasyonu, çeşitli Lions Kulüpleri ve Beyarmudu Belediyesi işbirliğinde bu akşam “Alzheimer Hastalığı” konulu bir konferans düzenlendi.
Beyarmudu Sosyal Tesislerinde düzenlenen konferansta Uzman Nörolog Doç.Dr Bahar Kaymakamzade tarafından Alzheimer’in ortaya çıkışı, belirtileri, etkileri, şikayetleri, risk faktörleri gibi konulara açıklık getitildi.
Etkinliğin açılışında kısa bir konuşma yapan Kuzey Kıbrıs Toplumsal Hizmet Kulüpleri Federasyonu Başkanı Duygu Adahan Kuran, yaşamın insana sunulan bir armağan olduğunu ve yaşamı anlamlı kılanın farkında olabilmek duygusu olduğunu belirtti ve çağın hastalığı olan Alzheimer’e dikkat çekmek ve hastalık hakkında bilinçlenmeyi amaçlayıp, bu etkinliği düzenlediklerini ifade etti.
Uzman Nörolog Doç.Dr Bahar Kaymakamzade de gecede yaptığı konuşmada, Alzhemier hastalığının özellikle 65 yaşından sonra sıklıkla görüldüğünü, Demans ile Alzheimer’in farklı olduğunu belirterek, Demans’ın bunama olarak bilindiğini ancak Alzheimer’in farklı nedenlerle sonradan oluşan klinik bir tablo olduğunu vurguladı.
Kaymakamzade Alzheimer’in karar verememe, sık sık unutma, basit kelimeleri bulamama, eşyaları unutma, davranış değişikliği gibi belirtilerle kendini belli ettiğini söyleyerek, Alzhrimer’e yakalanmış bir hastanın bundan tamamen kurtulma şansının pek okmadığını ancak tedavilerle yavaşlatılabileceğini kaydetti.
Hastalığın sıklığın artış göstermesinin ise, 85 yaş üzeri gurubun en hızlı büyüyen grup olmasından kaynaklandığını belirten Kaymakamzade, 65 yaş üzeri % 50 etkilenirken, 85 yaş üzerinin % 80 oranında etkilendiğini açıkladı.
Alzheimer belirtilerinin dikkate alınmasının hastalığın ilerlemesinde çok büyük rol oynadığını dile getiren Bahar Kaymakamzade, erken dönemde hissedilen şikayetlerde tedaviye başlanmasının önemine vurgu yaptı.
Hastalığın ilerlemesiyle ilk olarak eski hatıraların etkilendiğini açıklayan Kaymakamzade, risk faktörleri olarak da ilerleyen yaş, ailede hastalığın bulunması, genetik olup olmaması, tansiyon-şeker gibi hastalıkların olması, yaşlılarda özellikle kafa travması yaşanması ve down sendromu gibi hastalıkların risk faktörleri arasında bulunduğunu ifade etti.