Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, Ceren Ercih’in sunduğu Gündem Özel programının konuğu oldu. Deprem sonrasında yaşanan ruhsal travmalara dikkat çeken Çakıcı, “Acılı bir dönemden geçiyoruz” diyerek başta Gazimağusa Türk Maarif Koleji Öğrencileri ve öğretmenlerini kaybetmenin derin üzüntüsünü paylaştı. Depremin doğrudan ya da dolaylı olarak herkeste psikolojik etkilere yol açtığını belirtti.
“Bu dramdan doğrudan etkilenen insanlarımız var. Sevdiklerimizi, ailemizi, evimizi kaybettik bizde burada endişelendik. Depreme hazır değiliz. Travmaya hazır değiliz” şeklinde konuşan Çakıcı, depremden etkilenen vatandaşlar için Pembe Köşk liderliğinde ve Girne Amerikan Üniversitesi ile Kıbrıs İlim Üniversitesi iş birliğinde Ruhsal Travma Merkezi’nin kurulduğuna dikkat çekti.
TRAVMA YILLARCA SÜREBİLİR YA DA YILLAR SONRA ORTAYA ÇIKABİLİR
Travmaların doğrudan ya da tanık olma şeklinde ortaya çıkabileceğini aktaran Çakıcı, travmaların yıllar sonrada ortaya çıkabileceğini ya da travmaların yıllar sürebileceğinin altını çizerek, psikolojik ilk yardımın önemini belirtti. Çakıcı, “ Pembe Köşk Psikiyatri hastanesi pandemide olduğu gibi gardını aldı ve travmadan doğrudan etkilenen ailelere ücretsiz yardımda bulunmak için çağrı yaptı. Yağmur gibi başvurular yağıyor bizim buna hastane olarak yetişebilmemiz mümkün değil bu nedenle üniversitelerimizle iş birliğine gittik ilk eğitim Girne Amerikan Üniversitesi COO’su Doç. Dr. Hüda Hüdaverdi koordinatörlüğünde gerçekleşti. Akabininde Kıbrıs İlim Üniversitesi’nde Mütevelli Heyeti Başkanı Selman Arslanbaş’ın desteği ile Ruhsal Afet Merkezi kurduk. Bu konuda çalışmak isteyen gönüllü psikologlara da çağrı yaptım” dedi.
TRAVMALARI OLAN BİR TOPLUMUZ
Yüz yüze ve online hizmetlere başladıklarını aktaran Çakıcı, toplum olarak savaş, göç, banka krizleri, depremler, ekonomik krizler ve pandeminin yarattığı travmalara sahip olduğumuzun altını çizerek, Başbakanlık önderliğinde Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı dahil olduğu bir koordinasyon merkezi kurulması gerektiğine vurgu yaptı. Çakıcı, “Devlet ve üniversiteler koordine olarak profesyonel bir şekilde ilerlemeli. Bu konu çok hassas bir konudur, psikiyatri ilk yardımını bilmeyen ya da ruhsal travma eğitimi olmayan bir psikolog ya da psikiyatrın travmaya karşı tedavi sürecine başlaması ters etkilere de yol açabilir bu nedenle bizler Ruhsal Travma ve Afet Merkezlerimizi kurduk” diye konuştu.