Hakikat Web TV’ye açıklamalarda bulunan Kıbrıs İlim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Lale Ayşegül Büyükgönenç, oluşturdukları kriz masası ile birlikte depremden etkilenen 400 kadar öğrenciye ulaştıklarını biri mezun üç KİU öğrencisinin ise hayatını kaybettiğini, iki öğrenciye ise hala ulaşamadıklarını kaydetti. Deprem sonrası ivedi bir şekilde bölgeye destek olmak için KİU’de alarma geçildiğini aktaran Büyükgönenç bölgeye gönderilmek üzere yardımlar toplandığını, Sağlık bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk Ve Acil Yardım Bölümü öğrencileri ve öğretim elemanlarının Adıyaman ve Hatay’a gönüllü bir şekilde giderek bölgeye destek verdiğini ifade etti.
DEPREMDEN EN ÇOK ÇOCUKLAR ETKİLENDİ
Deprem sonrası fiziki hasarlar kadar psikolojik yıkımlarında baş gösterdiğinin altını çizen Büyükgönenç, depremden en çok etkilenen grubun çocuk yaş grubu olduğunu kaydederek, “Bu travmadan en fazla etkilenen çocuk yaş grubunda olanlar çocukların bizler gibi stresli yaşam deneyimleri yok. Son derece kısır yaşam deneyimleri var ve baş etme yöntemleri yetersiz her konuda yetişkinlere bağımlılar. Deprem gibi doğal afetlerde yetişkinlerinde çaresiz ve yetersiz kaldığını hissediyorlar” dedi.
ÇOCUKLAR BİR DOLU TRAVMA İLE BAŞ ETMEK ZORUNDA KALDI
“Deprem toplumsal bir travmadır tüm toplumu etkiler depremde çıkan sesler, karanlık, çocuklar günlerce enkaz altında kaldı. Enkazdan çıktıktan sonra çocukları neler bekliyor bunları da konuşmak gerekiyor” ifadelerine yer veren Büyükgönenç, “Çocuklar ciddi bir kayıp duygusu yaşıyor, bu olayın tekrar olacağı, anne babalarının yanında olmayacağı tedirginliği yaşıyor. Bir kısmının ailesi vefat etti ve çocuklar tek başlarına kaldı son derece duyarlı bir şekilde bu çocukların korunması gerekiyor. Regresyon dediğimiz geriye dönmeyi görebilmekteyiz. Çocuk bebeklik dönemine geri dönmek istediğini gösterebilir, okul korkusu yaşayabilir. Çocuklar bir dolu travma ile ölüm korkusu ile baş etmek zorunda kalabiliyor. Bu dönemde çocukların çok dikkatli bir şekilde izlenebilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
ÇOCUK KENDİNİ GÜVENDE HİSSEDEBİLMELİ
Prof. Dr. Büyükgönenç, depremden etkilenen anne ve babanın çocukları için olabildiğince kısa sürede toparlanması gerektiğini ifade ederek, “Çocuğun güvende hissedebilmesi çok önemli. Biliyorum çok zor ama çocuğun rutinini olanaklar ölçüsünde korumamız gerekir. Çocuğun yanında olayın kötü yanlarını konuşmamak gerekiyor. Depremde akıllarında olumlu şeylerin kalmasını önemsemekteyiz. Televizyon seyrederken korkutucu haberlerden uzak tutulması gerekiyor. Hem anne babanın hem de çocuğun psikolojik yardım alması önem kazanıyor. Bu felaketin tekrarlanmamasını diliyorum. Hem çocuklarla hem erişkinlerle bir arada olan tüm çalışanların son derece duyarlı olması ve desteklenmesi gerekmektedir” dedi.