Yasada alt ve üst limit konulsa da vergi ve harçlarının oranını belediye meclisleri belirleyecek. Özellikle sağlık, temizlik, aydınlatma gibi konutların ödediği temel beledi hizmetler artık tek bir kalemde vatandaştan talep edilecek. Bu rakam, asgari ücretin yüzde 5’i ile yüzde 40’ı arasında olacak.
DEPREM ÇALIŞMALARI AKSATTI…
Normal şartlarda içinde bulunduğumuz ayda bu işlemlerin yapılıp şubat ayı faturalarının zamlı tarifeden gelmesi bekleniyordu ancak özellikle Türkiye’de meydana gelen deprem felaketi sonrasında belediyeler de önceliği yardım kampanyalarına verince, tüzük hazırlama işleri kendi doğallığında ertelenmiş oldu. Ancak belediye başkanları bu ay içerisinde gerekli işlemlerin yapılıp mart ayı itibarı ile yeni tarifeden faturaların ortaya çıkacağı noktasında hem fikirler. Belediyeler Reformu ile 28 olan belediye sayımız 18’e inerken, belediyelerin tabi olduğu 51/95 sayılı Belediyeler Yasası da değiştirildi. Değiştirilmiş şekliyle yasa tasarısı da Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girdi.
1995 yılında yapılan yasada ortaya konan vergi ve harç rakamları sabitti. Yeni yasada bu rakamlar asgari ücrete bağlanmış durumda. Asgari ücret arttıkça vergi ve harçlar da otomatik olarak artacak. Yeni rakamları Belediye Meclisi belirleyecek
Belediye Meclislerinin yasanın kendilerine çizdiği oranlar içerisinde öncelikle vergi ve harçlar ile ilgili yeni fiyatları belirlemeleri gerekiyor. Yasa yapıcılar burada belediye yönetimlerine alt ve üst limit koymuş durumda. Özellikle sağlık, temizlik, aydınlatma gibi konutların ödediği temel beledi hizmetler artık tek bir kalemde vatandaştan talep edilecek. Ancak bedelin ne olacağı konusunda henüz net bir bilgi yok. Ama Belediye Meclisleri belirleyecekleri rakamları mevcut rakamların üzerine minimum asgari ücretin yüzde 5’i ile maksimum asgari ücretin yüzde 40’ını aşamayacak şekilde belirlemeleri gerekiyor. Tüzük hazırlıkları deprem nedeniyle aksadı Belediye Meclisleri’nin öncelikle zam oranının ne olacağını tespit edip karar alması, ardından da bunu bir tüzük olarak hazırlayıp Bakanlar Kurulu’na sunması gerekiyor. Bakanlar Kurulu’nun yeni rakamları onaylaması sonrasında da süreç başlamış olacak ve vatandaşlar zamlı faturalar ile tanışacak. Normal şartlarda içinde bulunduğumuz ayda bu işlemlerin yapılıp şubat ayı faturalarının zamlı tarifeden gelmesi bekleniyordu ancak özellikle Türkiye’de meydana gelen deprem felaketi sonrasında belediyeler de önceliği yardım kampanyalarına verince, tüzük hazırlama işleri kendi doğallığında ertelenmiş oldu. Ancak belediye başkanları bu ay içerisinde gerekli işlemlerin yapılıp mart ayı itibarı ile yeni tarifeden faturaların ortaya çıkacağı noktasında hem fikirler.
Kaynak: Kıbrıs Gazetesi