Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun gündeminde deprem vardı.
Milletvekilleri konuşmalarında deprem konusunda acil planlamanın önemine vurgu yaptı.
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman konuşmasında Türkiye’deki depremlerde birçok insanın hayatını kaybettiğini anmsattı ve herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.
Hatay’da dün yaşanan deprem sonrası uzmanların Adana ve Kıbrıs konusunda çok dikkatli olunmasına yönelik uyarıları olduğuna dikkati çeken Erhürman, çok ciddi bir hazırlığa ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Türkiye’den gelen depremzedelere yönelik acil planlama yapılması gerektiğini de belirten Erhürman, depremzedelere kucak açmanın görevleri olduğunu ancak bu kişilere insan onuruna yaraşır bir ortam sağlamak gerektiğini, bunun ciddi bir planlamayla olabileceğini dile getirdi.
Ekonominin bundan sonra nasıl seyredeceği noktasında da acil plana ihtiyaç duyulduğunu belirten Erhürman, “bu adada güvenlik çok çok önemli güvenli ülke pozisyonumuzu depreme dayanıklı sıfatıyla desteklememiz gerekir hem insanımızı korumak hem de ekonomi açıdan da gerekli hızlı davranmalıyız ancak acelecilik yapmamalıyız. tam istişareli bilimsel verilerle hareket etmeye çalışmalıyız.” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da Türkiye’deki depremin ölçeğinin büyük olduğunu, yolların bölündüğü, köprülerin yıkıldığını anlattı,
Çavuşoğlu, yaşanılanlardan ders çıkarılarak, konunun takip edileceğini belirtti.
Bu durumdan ders çıkararak yapmamız gerekenleri yapmalıyız diyen Çavuşoğlu, “Ad Hoc komite kurularak gelecekte aynı gözyaşları akmasın diye tedbir alınmaya çalışılıyor. Başbakanlık çatısı altında kurulan deprem denetleme komitesi de çalışmalara başladı envarterler oluşturuluyor. Önceliğin okullarda olacağı en geç 15 gün içerisinde numunelerin alınıp inceleneceği bilgisini aldım.” dedi.
Bakan Çavuşoğlu bazı okulların boşaltıldığını, bazı okullada prefabrik ek sınıflar yapılacağını anlattı.
Çavuşoğlu, “Karpaz Meslek Lisesinin en erken zamanda yenilenmesiyle ilgili üniversiteden raporumuz vardı.Yeni Erenköy’deki ilgili bloğu ve Yeniboğaziçi’yle ilgili de prosedür tamamlanmıştı ancak endişeye bağlı olarak Yeniboğaziçinde de ilgili bloğu boşalttık ve yarından itibaren 4 adet prepafrik sınıf yaparak okulda emniyet altına aldık.” dedi.
Değirmenlikte de dört sınıfın yenileme ihtiyacı olduğunu o sınırfları da boşalttıklarını ve yenileceyeceklerini aktaran bakan Çavuşoğlu, Raporlanmamış olmasına rağmen Dikmen ilkokulunda da iki sınıfı yaptıkları gözlem sonrasında belediye başkanıyla yaptığı görüşmede 10 günü geçmeyecek şekilde iki pepafrik sınıf yaparak Dikmende de bir operasyon sürdürdüklerini söyledi.
Çavuşoğlu, çıkacak raporlara saygı göstererek gereğini yapacaklarını kaydetti.
Çavuşoğlu” “Tüm çıkacak raporlamalara saygı göstererek bunun gereğini yaparak okullarımızın tadili, güçlendirilmesi gerekirse yeniden yıkılıp yapılması yönünde olacaktır .Bunun kaynağını yaratma noktasında da hepimiz sorumluyuz. Iyi standartlar isitiyorsak bu parasal kaynağı bir yerlerden beklemek doğru değil.Deprem Denetleme Komitesinin kurulmasıyla raporların çok kısa zamanda çıkması ve bilimsel olarak veri ortaya konulmasına müteşekkirim” Ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, rutin deprem eğitimlerinin yanısıra acil eğitim programları yapılması için sivil savunma yetkilileriyle görüştüğünü ve acilen okulların birçoğunda eğitim verilmeye başlanacağını kaydetti.
“Gelinen noktada deprem yaralarının sarılması kolay olmayacak” diyen Bakan Çavuşoğlu, böyle durumlarda toplumsal birliktelik ve dayanışmanın önemine işaret etti.
Bakan Çavuşoğlu, “Allah kimseye o acıları yeniden yaşatmasın biz küçük bir toplumuz asgari müştereğimiz halkımızdır güvende yaşayacağı güvende çalışacağı güvende eğitim alacağı yerler oluşturmak görevimizdir. Ülkede yapılması gereken tüm işlerin çok hızlı şekilde yapılması gerekir”dedi.