Kıbrıs İlim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Selman Arslanbaş, katıldığı bir tv programında değerlendirme bulundu. Deprem nedeniyle 4 öğrencilerini kaybettiklerini aktaran Arslanbaş, ailelerini ve sevdiklerini kaybeden öğrencilerinin de bulunduğunu ifade ederek yaşananlardan dolayı derin üzüntü duyduklarını dile getirdi. Arslanbaş, “Bu öğrencilere yarınların var olduğu, hayatın devam ettiği, umutlara daha sıkı sarılarak yeniden başlamak olduğunu öğretmeliyiz” dedi.
“HER ŞEYE RAĞMEN EĞİTİM ÖĞRETİME DEVAM EDİYORUZ”
Pandemi ve yaşanılan deprem sonrası üniversitelerin ciddi tecrübeler edindiklerini kaydeden Arslanbaş “Kriz yönetiminde yükseköğretim ciddi anlamda bir beceri elde etti. Acil eylem planı uygulama ve hayata geçirme noktasında daha çevik bir noktaya erişti. Kriz yönetimini öğrendik iyi biliyoruz ve tüm bu sürece rağmen eğitim öğretime devam ediyoruz” ifadelerine yer vererek, KİÜ bünyesinde Ruhsal Travma ve Danışma Merkezi ve Psikolojik Destek ve Rehberlik Birimi ile öğrencinin ruhsal sağlığını koruyabilmek, geleceklerinin etkilenmemesi için mücadelenin devam ettiğini belirtti.
KKTC üniversitelerinin bu noktada öğrencinin yanında olmayı başardığını kaydeden Arslanbaş, “Her şeyi yeni tecrübe ediyoruz fakat KKTC üniversiteleri bir takdiri hak ediyor. Burada yükseköğretimin tüm kurum ve paydaşları birlikte organize olarak öğrencilerin en az hasarla etkilenmeleri için seferber oldu. Öğrenci üniversitesi ile nasıl bir bağ kurmuş ki ‘Hocam ben enkaz altındayım’ diye mesajlar geldi. Bu süreçte ciddi bir dayanışma KKTC’nin tüm birlik STK üniversite kamu ve kuruluşları elele vererek Kıbrıs Dayanışma Platformu’nun çalışmalarına katkı koymaktayız” şeklinde konuştu.
“KKTC’DE OKUYAN 10 BİN ÖĞRENCİ DEPREMDEN ETKİLENDİ”
KKTC’de deprem bölgesinde öğrenim gören yaklaşık 10 bin öğrencinin olduğunu aktaran Dr. Arslanbaş, “Tüm üniversiteler olarak öğrencilere gerekli kolaylığı sağlayarak eğitim planlamamızı yapıyoruz” ifadelerine yer vererek, öğrencinin durumdan en az etkilenebilmesi için alternatif eğitim planlarının yapıldığını bildirdi.
“ADA’DAKİ ÖĞRENCİ DEMOGRAFİK YAPISI ULUSLARARASILAŞMALI”
Dünyada yaşanan değişime üniversitelerinde ayak uydurması gerektiğinin altını çizen Arslanbaş, Kıbrıs Üniversiteler Birliği olarak adadaki öğrencinin demografi yapısını uluslararası bir hale getirmeyi amaçladıklarını ve yükseköğretimde cazibe merkezi olması noktasında çalışmalar yapıldığını belirtti. “Tüm hayalimiz burayı bir üniversite adası haline getirebilmek. Devletle iş birliği halinde KKTC’de sosyal ortamları, operaları, sinemaları, etkinlik alanları ile topluma ve insana olan saygısıyla iyi ki böyle bir öğrenci profili oluştu dedirtecek bir yapıyı kurguluyoruz” dedi.
“KİU 34 ÜNİVERSİTE İLE ANLAŞMA İMZALADI”
Konuyla ilgili yakın zamanda Uzak Doğu ve Asya’ya seyahatler gerçekleştirdiğini duyuran Arslanbaş, “Kazakistan yükseköğretim Bakanlığı ile bir anlaşma imzaladık. Özbekistan ile görüşmelerimiz devam ediyor. Norveç’te ikili değişim programları ile öğrencilerimiz geliyor. Üniversitemiz Avrasya Yükseköğretim Zirvesi’ne katıldı ve 34 dünya üniversitesi ile anlaşma imzaladı. Tüm üniversiteler bu yapıya eriştiğinde öğrenci profili değişecek” diye konuştu.