- GAÜ Hemşirelik Yüksek Okulu Müdürü Uzm. Dr. Osman Özpar Rahim Kanserini Yorumladı
Rahim kanseri, en sık görülen jinekolojik kanserlerden biri. Dünya Sağlık Örgütü geçmiş verilerine göre; Kadınlar arasındaki tüm kanserlerin yaklaşık olarak yüzde 4.5’ini oluşturmakta. Diğer kadın kanserlerinden en büyük farkı ise; Erken dönemde tespit edilebilmesi ve tedavide başarı oranının yüksek olması.
Düzensiz yaşam ve beslenme, çevresel faktörler ile birlikte yaş, adet düzensizlikleri, geç menapoz, obezite, aile hikayesi, diyabet, hipertansiyon gibi faktörler ve net olmamakla birlikte doğum yapmamış kadınlardaki risk faktörlerinin varlığı da hastalık bulgularında farkedilmekte. Buna karşın aynı bulgu tablosunda; rahim kanseri tanısı almış birçok kadında risk faktörlerine rastlanmadığı da değerlendiriliyor.
Konuyla ilgili; Girne Amerikan Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Müdürü Kadın Doğum Uzmanı Dr. Osman Özpar da, ‘1-7 Nisan Kanser Haftası’ etkinlikleri kapsamında uyarıcı açıklamalarda bulundu.
GAÜ Medya’nın konuğu olup, Özlem Demircioğlu’nun sorularını yanıtlayan Dr. Özpar, birden fazla risk faktörüne sahip olmanın rahim kanserine yakalanılacağı anlamına gelmediğini belirterek, “bunun tam tersi olarak, hiçbir risk faktörü bulunmayan bir kadına da rahim kanseri tanısı konabilmektedir. Ancak risk faktörleri, hastalığa yakalanma ihtimalini artıran unsurlardır.” dedi.
Özpar, basitçe vücuttaki bazı hücrelerin gelişi güzel, düzensiz ve sınırsız bir şekilde çoğalması ve büyümesi olarak tanımladıkları kanserlerin kadınlarda; rahim, yumurtalık ve meme kanserleri gibi farklı türlerinin oluşabileceğini vurgularken; “Rahim ağzı kanseri, yaşamsal en yüksek riski barındıran olanıdır. Hastaların yüzde 99’unda virüs kaynaklı olduğunu söyleyebilirim. Bulaşma şekli cinsel yolladır ve örneğin ‘partnerlerin çoğalması’ risk oranını yükseltir. Korunma ve tek partnerlilik, olası riske karşın bir bariyerdir. Koruma amaçlı aşı da seçeneklerden biridir. Çok şiddetli ağrılar ve kokulu akıntı önemsenmeli ve bağlı şikayeti olan kadınlar mutlaka hekime müracaat etmeli ve tarama testinden geçmelidir. Bir çok hastalıkta olduğu gibi; Özellikle kanserin bu türünde de, erken teşhis hayati öneme sahiptir ve tedavi başarısını etkileyen temel müdahaledir. Rahim kanserinde cerrahi yöntemlerin başarısı yüksektir, kanserin türüne göre oluşturulan tedavideki yol haritası diğer iyileştirici evreleri içerir. Ama, alınacak tedbirlerden en erkeni; Eşlerin, örneğin evlilik öncesi teste girebilmeleri için birbirlerine destek olmasıdır. Kadın sağlığı, toplumun dikkatle üzerine eğilmesi gereken temel konularından biridir. Annelerimiz, bunun başında elbette, onların her doğum gününü sağlık içerisinde kutlamalarına yönelik çabalarımız gündemimizden düşmemelidir” şeklinde konuştu.