Maliye Bakanı Alişan Şan, Meclis Genel Kurulu’nda KIB-TEK’in borç rakamlarına değinerek, inkişaf nizamnamesi doğrultusunda fiyatları güncellemesi gerektiğini ve bu noktada hükümetlerin üç seçeneği olduğunu ifade etti.
Şan, ilk seçeneğin zam yaparak halka yansıtmak olduğunu ancak bunun yapılması halinde tüm sektörlerin etkileneceğini söyledi. Enerjinin hayat pahalılığı hesabında da yeri olduğundan hayat pahalılığına da etki edeceğini belirten Şan, bunun zam furyası yaratacağından iyi bir seçenek olmadığını kaydetti.
Tüm sektörlerin darboğazdan geçtiği göz önünde bulundurulduğundan zam yapmamayı seçtiklerini kaydeden Şan, ikinci seçenek olan devlet tarifelerinde bir artış üzerinde çalışma yaptıklarını ancak devletin üstleneceği borcun da halka dolaylı bir şekilde olumsuz yansıyacağını kaydetti.
Şan, borçlanmanın da maliyeti olduğundan bu noktada üçüncü alternatifin ne olabileceği noktasında Türkiye ile iyi ilişkilerini devreye koyarak, bir siyaset oluşturma yönünde girişim yapıldığını ve Başbakanın da girişimiyle Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasındaki Mali Protokol imzalanırken buna yönelik olarak rakamların yükseltildiğini belirtti.
Şan, bu ek kaynağın yaratıldığını ve bu şekilde borçların ödeneceğini ifade etti.
Temmuz 2022 yılında tarifelerde bir güncelleme yapıldığını anımsatan Şan, zam yapmak yerine zararları karşılamak adına Türkiye Cumhuriyeti’nden ek kaynak yaratıldığını belirtti.
Şan, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a teşekkür etti.
Kamu maliyesine destek kaleminden bu rakamın sağlanacağını dile getiren Şan, bunun, Kıbrıs Türk halkının menfaatine yapılmış bir işlem olduğunu, hayat pahalılığını da yavaşlatacağını kaydetti.
Kamuya da pozitif bir yansıması olacağını ifade eden Şan, Türkiye Cumhuriyet katkılarıyla KIB-TEK borçlarını halk lehinde üstelendiklerini söyleyerek, rakamlarla ilgili ayrıntılı bilgi verdi.
Şan’ın konuşmasının ardından tasarı 26 kabul 13 ret oyla kabul edildi.