KKTC Üniversiteler Birliği Başkanı ve KİÜ Mütevelli Heyeti Dr. Selman Arslanbaş, Prof.Dr. İsmet Esenyel’in sunduğu Turizm Hayattır programının konuğu oldu. Programda yükseköğretimde KKTC’yi ve mevcut üniversite sorunlarını değerlendiren Arslanbaş, uluslararasılaşma eğitimleri ile KKTC’nin daha iyi bir eğitim adası haline dönüşeceğini belirtti.
YÜKSEKÖĞRETİMDE REFORMLAR YAPILMALI
Uluslararası öğrenci demografisini güçlendirmek, çeşitlendirmek ve korumanın KKTC’ye katma değer sağladığının altını çizen Arslanbaş, “Yükseköğretimde reformlar yapılmalı” ifadelerine yer vererek ülkemizde 23 üniversitenin faaliyet gösterdiğini ifade ederek, Kıbrıs Üniversiteler Birliği sürecini şu sözlerle özetledi, “4 üniversitenin girişimi ile kurulmuş bu yapının pandemi ile beraber önemi daha da ortaya çıktı. Son üç yılda üniversiteler birliğine üye üniversiteler sayısı 18’e çıktı. 21’i YÖK onaylı toplamda 23 üniversitemiz var. Üniversitelerimizde akreditasyon çalışmaları, kurum kuruluşları ile iş birliği var. KÜB olarak ortak kampüs kullanımı, sosyal tesis kullanımı gibi ortak çalışmalarımız devam etmekte” dedi.
KKTC üniversitelerinin bir takdiri hak ettiğini vurgulayan Arslanbaş, pandemi, deprem gibi birçok konuyla ilgili üniversitelerin kriz masaları oluşturduğuna da dikkat çekti.
NE KADAR BÜYÜK BİR POTANSİYELİ KAÇIRDIĞIMIZIN FARKINDA DEĞİLİZ
Uluslararası öğrenci sorunlarını da dile getiren Arslanbaş, “Öğrencilerin araştırılmadan deport edilmesi global ve ekonomik sıkıntılara neden olmaktadır. Ne kadar büyük bir potansiyeli kaçırdığımızın farkında değiliz. Üniversitenin ekosistemini vatandaşımıza iyi anlatabilmemiz gerekir. İsterseniz üniversitenin kapısına Harvard, Oxford yazın karışlamadaki üslup sizin ülkenize puanı veriyor. Hep beraber sistemi değiştirecek, uluslararasılaşma ile ilgili eğitimler verilmesi gerekir” diye ekledi.
BİLGİ ÜRETEN KURUMLAR BU ÜLKELERİN KADERLERİ OLACAK
“Yapay zeka konuşuyoruz, internetimiz 3G… Toplu ulaşıma proje getiriyoruz sendikalar üniversiteler işine baksın diyor. Biz üniversitemi yöneteceğiz servisçilik mi yapacağız? Burayı bir üniversite adası olarak konuşlandıralım” eleştirilerine de yer veren Arslanbaş, “KKTC için katma değer üreten bir ülke hayal ediyorum. Bilgi üreten kurumlar bu ülkelerin kaderleri olacak. Biz bir şeyi tek başımıza değiştiremeyiz fakat iyi insan yetiştirme anlamında mücadelemiz anlamında söz verebilirim. Bu taşın altına elimizi hep beraber koyarak yükseköğretimde KKTC’yi bir dünya markası haline getirme noktasında böyle bir yola girelim” mesajını verdi.
,