Küba’da 1 Mayıs Uluslararası İşçi Bayramı, geçmiş yıllarda milyonlarca insanın Havana’nın Devrim Meydanı’nda yürüdüğü geçit törenleri ile coşkuyla kutlandı. Ancak, Küba Komünist Partisi’nin ülke ekonomisini felç eden akaryakıt kıtlığı nedeniyle bu yılki kutlamaları iptal etmesinin ardından meydan yarın boş kalacak. Peki sosyalist ülke neden bir ekonomik bir darboğazda bulunuyor?
Küba’da 1 Mayıs Uluslararası İşçi Bayramı kutlamaları, ülkedeki akaryakıt krizi nedeniyle iptal edildi
KİLOMETRELERCE UZUNLUKTA KUYRUKLAR OLUŞTU
Kriz öyle büyük boyutlara ulaştı ki, ülkedeki sürücüler haftalardır benzin istasyonlarının önünde kilometrelerce uzayan ve günlerce süren kuyruklarda arabalarının içinde uyumaya başladı.
Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel, ada ülkesinin ihtiyacı olan benzinin sadece üçte ikisini alabildiğini ve bu açığın tedarikçi ülkelerin sözleşmelerdeki yükümlülüklerini yerine getirmemelerinden kaynaklandığını söyledi.
VENEZUELA OLAN ANLAŞMADA AKSAKLIK
ABD’de yer alan Texas Üniversitesi Latin Amerika ve Karayipler Enerji ve Çevre Programı Direktörü Jorge Piñon, bunun Küba’nın Venezuela ile olan anlaşmasında sorunlardan kaynaklandığını açıkladı.
İki sosyalist ülke arasında 2000 yılından bu yana bir takas anlaşması bulunuyor: Küba, ham petrol sevkiyatı karşılığında Venezuela’ya doktorlar, öğretmenler ve karşı istihbarat ajanları gönderiyor. Ancak, bu anlaşmada son yıllarda sıkıntılar yaşanıyor.
Piñon, “Venezuela son yirmi yıldır petrolü uluslararası piyasada satmayarak bu geliri kaybediyor.Sanırım artık Kübalılara parasız petrol sağlamaya devam edemeyecekleri bir noktaya geldiler.” diye konuştu.
Diğer taraftan, Venezuela’nın Küba’ya ihracatı son on yılda yolsuzluk, kötü yönetim ve yaptırımlar nedeniyle genel petrol üretimi düştüğü için yaklaşık yüzde 50 oranında azaldı. Ancak Ukrayna’daki savaş yeni bir dinamiği devreye soktu.