Girne Amerikan Üniversitesi, Havacılık Yüksekokulu Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Bölümü Öğretim Görevlisi Lamia Işılay Bilişli, GAÜ Medya’nın yapımcılığını üstlendiği ve Özlem Demircioğlu’nun sunduğu seride; Hava taşımacılığının kapasitesi bağlamında 2025 yılı beklentisinin; Bugünkü kapasiteye oranla, dört veya beş katına ulaşabileceğinin öngörüldüğünü hatırlattı.
Öğretim Görevlisi Lamia Işılay Bilişli, “Büyümenin devam edeceğini, son bir sene içinde kuruluş ve açılışına tanıklık ettiğimiz, yeni hava yolları ve yeni hava limanları ile ilk bakışta söylemek mümkün. Küresel anlamda sektörü etkileyecek bir sorun olmayacağı varsayıldığında; Artış beklentisinin; puan bazında en az dört ila beş olduğunu belirtmek istiyorum. Havacılık sektörü, kendi dışındaki ekonomik sektörlerin de en etkili destekleyicilerinden biridir.” ifadelerini kullandı.
HAVACILIK İLETİŞİMİ, YAŞAMSAL ÖNEMDE
Yaşamsal önemde, en çok dikkat ve uzmanlık gerektiren konuların başında ‘iletişimin’ geldiğine vurgu yapan Öğrt. Gör. Bilişli, GAÜ Havacılık Yüksekokulu’nun da ilgili eğitim programında; Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü; ICAO’nun yönergelerinin titizlikle değerlendirildiğini anlattı.
Bilişli; “Başta uçuş güvenliği olmak üzere, sosyo-ekonomik ve teknolojinin işlevsel başarısı etkili iletişime bağlıdır. Bu bağlamda, iletişim olgusunun varlığını ve sürekliliğini sağlayan en temel öğe paylaşıma giren bilgidir. Tek yönlü bilgi iletimi söz konusu olduğunda buna; Enformasyon, bilgi kaynağı ile alıcı arasında çift yönlü bilgi alışverişi söz konusu olduğunda ise buna; Komünikasyon yani ‘iletişim’ adı verilmektedir. Havacılık iletişiminde pilotları uyaran sistemler, tek yönlü olarak değerlendirilir. Kokpit- kabin personeli arasında/ kokpit ile yer istasyonlarındaki yetkili kişiler arasında gerçekleşen iletişimler ise; çift yönlü iletişimdir. Uyulacak bir kural ya da emir söz konusu olduğunda tek yönlü de olabilir. Dolayısıyla; Havacılık iletişimi, hava taşımacılığı operasyonlarının ayrılmaz bir işletme ve güvenlik öğesidir.” dedi.
Mock-Up EĞİTİMİ
Normal ve acil güvenlik prosedürlerinin, uygulama eğitimlerinde ‘en kısa süre içinde, en güvenilir ve en iyi’ sonuçların alınmasına yönelik temel esasa da dikkat çeken GAÜ Havacılık Yüksekokulu Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Bölümü Öğretim Görevlisi Lamia Işılay Bilişli sözlerini şöyle tamamladı, “Eğitim programımızda aynı zamanda; güncellenmiş bilgiler ile dünya platformundaki trendler takip ediliyor, ‘Mock-Up’ eğitimi olarak tabir ettiğimiz simülasyon içeren özel sınıfta; acil durum, tıbbi konular, tehlikeli maddeler, genel ikram ve servis kuralları gibi konuların eğitimi veriliyor.”