Demokrat Parti Genel Sekreteri ve Milletvekili Serhat Akpınar, Yasalar, Kurumlar ve Güncel Siyasi Gelişmeler hakkında meclis kürsüsünde konuşma gerçekleştirdi.
Güncellenmesi gereken yasalardan birinin Yükseköğretim Yasası ve Değişiklik Önerisi hakkındaki düşüncelerini aktaran Akpınar, ömrünün yüzde 75’ini KKTC’deki yükseköğretime adadığını vurgulayarak, eğitim alanındaki tüm paydaşların ihtiyaçlarını yanıtlayacak çözüm önerilerinin ve Yükseköğretim Değişiklik Yasa Tasarısı hakkında bilgi verdi.
“YÖDAK SİYASETİN GÖLGESİNDE KALMAMALI”
Yükseköğretim Yasası’nın bugünün ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirterek bu değişik yasa tasarısı ile hem YÖDAK’ın yapılanmasının yenilenmesine hem de bugünün ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir yapıya ulaşmasına imkan sağlayabileceğine inanç belirterek, “Diplomasız profesör skandalı ile başlayıp hızla kendi kendiyle boğuşan bir kurum haline dönen YÖDAK ülkemizin gündemini gereksiz yere meşgul etmiştir. Mevcut yapısı ile ne KKTC’ye ne de Kıbrıs Yükseköğrenim alanı ile sürdürebilir bir yapı oluşturmadığını daha öncede belirtmiştim. YÖDAK’ın siyasete yön veren bir kurum olmaması gerektiği gibi siyasetin gölgesinde de kalmayacak bir yapıya kavuşması tüm paydaşların ve KKTC halkının çıkarına olacaktır” dedi.
“YÖDAK’IN DOĞRU ÇALIŞMASI TÜM ÜNİVERSİTELERİ VE KKTC’Yİ OLUMLU YÖNDE ETKİLEYECEKTİR”
YÖDAK’ın Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte koordinasyon içerisinde hareket etmesi ve bakanlık kararları ile tezat düşebilecek işlemlerin gerçekleştirmemesinin büyük bir önem arz ettiğinin altını çizen Akpınar, Bakanlık, üniversiteler ve YÖDAK arasında koordinasyonun sağlanması için Yükseköğretim Dış Değerlendirme ve Kalite Güvence Kurulu (YÖKAK) oluşmasına imkan sağlayacak bir yapıyla desteklenmesi gerektiğini savundu.
“Üniversitelerde akademik kalitenin korunması ve geliştirilmesi gibi ciddi bir misyonu olan YÖDAK’ın doğru çalışması tüm üniversiteleri ve KKTC’yi olumlu yönde etkileyecektir” ifadelerini kullanan Akpınar, YÖDAK’ın yurtdışı bağlantılarını güçlendirerek uluslararasılaşma ve üniversitelerimizle birlikte yürümeye imkan sağlayacak değişikliklerin ortaya konması ile YÖDAK bürokratik engelleri artırmayacak bir anlaşmaya kavuşması gerektiğini dile getirdi.
“BU MESELE HALKIN REFAHINDAN ÇALMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL”
Akpınar, “YÖDAK’ın iş yapamaz duruma sürüklenmesi ülkenin ekonomisinden geçen iki akademik yılda milyonlarca TL kayıp yaşanmıştır. Bu mesele halkın refahından çalmaktan başka bir şey değildir” diyerek Ada’da nitelikli öğrenci için nitelikli eğitim kadrosuna ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Üniversitelerin yeni bölüm açma başvuruları, lisanslama, denetleme ve akreditasyon dosyalarının aylarca yıllarca bekletildiğini bir kez daha hatırlatan Akpınar, “Yükseköğrenim Yasası’ndaki değişikliklerle hem ülke yükseköğretiminin önünün açılacağını hem YÖDAK’ın süregelen organizasyon ve bütçe sorunlarına çare olacağını hem YÖDAK’ın asli misyonu olan KKTC Yükseköğretim alanını güçlendirmesi için hem ihtiyaç hem de elzemdir” dedi.