Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümeti arasında imzalanan İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması kapsamında 30 milyon TL kaynak ayrılarak 2016 yılında çıkan yangın sonucu kullanılmaz hale gelen Devlet Laboratuvarı’nın, daha iyi koşullarda ve hizmet kalitesi artırılarak yeniden açılması süreci başladı.
Bu kapsamda, laboratuvar içerisinde bulunan tarihi geçmiş tıbbi ilaç ve kimyasalların çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden uygun koşullarda bertarafında sona gelindi.
Yapılan çalışmalar sonucunda toplam 373.480 kg atık taşındı.
Atıkların bertarafının ardından, Devlet Laboratuvarı’nın tamir, tadil ve güçlendirilme çalışmalarına başlanacak.
Bu sayede, halk sağlığı kapsamında gıda güvenilirliğinin pekiştirilmesi için önemli bir adım atılacak ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ihraç potansiyeline katkıda bulunulacak.
Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra ile Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu laboratuvara giderek, çalışmaları yerinde inceledi.
Bakan Altuğra, “yanan devlet laboratuvarını yeniden ayağa kaldırıyoruz” diyerek, atıkların boşaltılmasının ardından tadilata geçileceğini belirtti.
Altuğra, tüm bu çalışmaların büyük meblağ gerektirdiğini ve bunun Anavatan Türkiye’nin desteğiyle sağlandığını ifade etti.
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Feyzioğlu da 2016 yılında trajik bir olay yaşandığını belirterek, bugün hummalı bir çalışma ile son parti atıkların taşındığını aktardı.
“Şimdi şikayet etmenin değil, iş yapmanın, icraatın zamandır” diyen Büyükelçi Feyzioğlu, atıkların toplanarak çevreye duyarlı bir şekilde imha edilmesi yönünde titiz bir çalışma yürütüldüğünü kaydetti.
Yangından sonrası kullanılmaz hale gelen laboratuvarın faaliyetleri, Türkiye Cumhuriyeti finansmanıyla kurulan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Veteriner Dairesi bünyesinde bulunan Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı’nda devam ediyor.
BRT