Son yıllarda çokça duyduğumuz İHA, günümüzde çok farklı şekil, ebat, konfigürasyon ve karakterde üretilen uçan araçların içinde gittikçe daha da artan bir ağırlığa ulaştı. Fiziksel olarak içinde insan bulunmayan bir tür “uçan araç” olan İHA’ların en önemli ve olmazsa olmaz bileşeni ise, yer tabanlı bir kontrolör ile uçak arasındaki gelişmiş iletişim sistemi.
Genel olarak keşif ve gözetleme amacıyla kullanılan bu araçlar, artık daha büyük ölçeklerde silahlandırılıyor. İnsansız uçak sistemlerinin askerî rolü görülmemiş oranlarda büyümekte, ancak bu araçlar aynı zamanda yangın söndürmeden, bilimsel araştırmalara kadar yayılmış geniş kullanım alanına da sahip.
Bu kapsamda; Girne Amerikan Üniversitesi’nde de dünyadaki gelişmeler yakından takip ediliyor. Mühendislik Fakültesi Dekanı Doç. Dr. İbrahim Erşan ile ‘Makine’ ve ‘Otomotiv’ mühendisliği bölümlerinin birlikte eşbaşkanlığını sürdüren Yrd. Doç. Dr. Atabak Rahımzadeh bu çok ilgi çekici konuya kişisel değerlendirmelerini kattılar.
GAÜ Medya’nın konuğu olup Özlem Demircioğlunun sorularını yanıtlayan akademisyenler; İnsansız Hava Aracı (İHA) temel projelendirilmesinin; Başta makine, enerji sistemleri, elektirik- elekronik mühendisliklerinin bir bileşeni olduğunu vurguladılar. Üniversite olarak konuyu yıllardır yakından takip ettiklerini belirten Dekan Yrd. Doç. Dr. Erşan, “Fakülte olarak, trendi ve günümüz teknolojisi ile maksimum verimi yakalamaya çalışıyoruz. Önemli projelere girişmek istiyoruz, bu anlamda hazırlıklarımız da var. Elbette, çeşitli disiplinlerdeki fakülte öğrencilerimiz de bu projelerde yer almak istiyor. Aerodinamik, enerji, mekanik, makina, bilişsel sistemler mühendisliği, uzay ve havacılık gibi kavramlar çok önemli. Bütün bunların yanında temel yaklaşım; Minumum enerji ile maksimum amaca ulaşmak. Fakültemiz, bu konuda öncü olabilmek adına çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
Üniversitede, konuyla ilgili çalışmaların başlangıcında ‘Makine Mühendisliği’ bölümünün olduğunu hatırlatan Makine Mühendisliği ile Otomotiv Mühendisliği bölümlerinin başkanlığını üstlenen Yrd. Doç. Dr. Atabak Rahımzadeh ise; keşif, taşımacılık (genişleyen sivil alanlar) kamera çekimi, yangın takibi gibi görevlerde İHA’ların çok uzun zamandır görev yaptığını kaydederek, “ Arazide yapı konumlandırması, uzaktan algılama, keşif ve nakliye konularında kullanılabilecek yeni fikirler ve uygulama olasılıkları üzerinde duruyor ve bileşenlerini de destekliyoruz. Enerjinin en az sarf düzeyinde ve dengede olacağı varsayımı ile yüksek çözünürlüklü tarama verilerinin alınabilmesine yönelik bir sistemi gerçekleştirebilmeyi öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.