Gazimağusa bölgesinde 28 Mayıs Cuma akşamı iki hayvan işletmesinde küçükbaş hayvanlarda görülen “koyun keçi çiçek hastalığı” tespit edildi. Hızlıca harekete geçen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile ilgili birimleri hastalığın yayılmasını önlemek üzere tedbirler aldı.
Cumartesi günü Bakanlık bünyesinde oluşturulan Komite toplanarak kararlar üretti, Gazimağusa Tuzla ve Güvercinlik hayvancılık bölgeleri karantinaya alındı.
Karantina kapsamında bu bölgelerde hayvan hareketleri durduruldu, iki işletmede tespit edilen 6 küçükbaş hayvan uyutularak itlaf edilip gömüldü. Mandıralarda dezenfekte işlemleri başlatıldı.
“KOYUN KEÇİ ÇİÇEĞİ HASTALIĞI İNSANLARA BULAŞMAZ”
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Naimoğulları, koyun keçi çiçeği hastalığının 2020 yılında Karpaz’da da görüldüğünü hatırlatarak, “Gereken önlemleri o dönemde almıştık” dedi.
Söz konusu hastalığın şimdi ise Gazimağusa’da görüldüğünü belirten Naimoğulları, “Bunların aşısı vardır. Bu hastalık hayvandan hayvana bulaşabilir ama insana bulaşmaz” ifadelerini kullandı.
“KOYUN KEÇİ ÇİÇEĞİ HASTALIĞINA YAKALANAN HAYVANLAR İMHA EDİLİYOR”
Mustafa Naimoğulları, koyun keçi çiçeği hastalığına yakalanan hayvanların imha edildiğini vurgulayarak, “Korkulacak bir durum söz konusu değildir” diye konuştu.
Naimoğulları, hastalığın görüldüğü bölgedeki tüm hayvanların aşılanacağını ifade ederek, “Başka bölgede bu hastalık görülürse, aşılamalar devam edecek” açıklamasında bulundu.
“Gereken önlemler Veteriner Dairesi tarafından alındı, ilaçlama yapıldı” diyen Naimoğulları, Gazimağusa’da söz konusu virüse yakalanan hayvanların bulunduğu çiftliklerin karantina altında olduğunu da sözlerine ekledi.