Gazeteci-yazar Kutlu Adalı, 27’nci ölüm yıl dönümünde Lefkoşa Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı.
Kutlu Adalı’yı anma törenine ailesi, sevenlerinin yanı sıra 2’inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri Asım Akansoy, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, Basın Emekçileri Sendikası yetkilileri ile bazı siyasiler katıldı.
Yenidüzen Gazetesi Genel Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni Mert Özdağ, Kutlu Adalı’nın 27 yıl önce kurşunlanarak öldürüldüğünü, sıkılan kurşunların Adalı’nın bedenine değil; barışa, demokrasiye, insan haklarına ve özgürlüklere sıkıldığını söyledi.
Cinayetin üzerinden çok zaman geçtiğini, çok sözler söylendiğini belirten Özdağ, 2 yıl önce cinayete dair bazı itirafların ortaya çıkmasına rağmen, cinayet soruşturmasının kapatıldığını ileri sürdü.
Basın Sen Başkanı Ali Kişmir de, 6 Temmuz tarihinin önemine dikkat çekerek “Katledilen, Kutlu Adalı değil, fikirleri, düşünceleridir” dedi…
Gazetecilerin bazen kolaya kaçtığı veya suskun kaldıkları yönünde eleştiriler yapıldığını belirten Ali Kişmir, gazetecilerin neler yaşadığını ya da ne bedelleri ödediğinin kimse tarafından bilinmediğini savundu.
Kişmir, ara seçimlerde Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili seçilen Sami Özuslu’nun mecliste gazetecileri en iyi şekilde temsil edeceğine olan inancını da dile getirdi…
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Emin Akkor da konuşmasına Kutlu Adalı’nın cinayete kurban gittiği gece yaşadığı anıları anlatarak başladı.
Emin Akkor, çok yönlü bir aydın olan Kutlu Adalı’nın faillerinin vicdanlarda hükmedildiğini ancak önemli olanın adalet önünde caza almaları olduğuna vurgu yaptı.
Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri Asım Akansoy da bir toplumun gelişmesi için insanların sadece düşünmesi değil düşüncelerini özgürce korkusuzca cesaretle yazabilmesi gerektiğine işaret ederek, her toplumun kendi dönüşümlerini bu tür siyasi, sosyal, entellektüel öncülerle gerçekleştirdiğini ve Kutlu Adalı böyle bir öncü olduğunu belirtti.
“Kutlu Adalı düşüncelerini korkusuzca yazdı. Belki bedeli olduğunu bilerek yazdı bu bedele de katlandı” diyen Akansoy, Kutlu Adalı’nın karanlığa karşı verilen mücadelenin sembolü olduğunu kaydetti.
Kutlu Adalı’nın eşi İlkay Adalı ise sözlerine “Ben yanmasam,Sen yanmasan Biz yanmasak, Nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa?” şiirini okuyarak başladı.
İlkay Adalı daha sonra Kutlu Adalı’nın “Aklın silahı barıştır” sözlerini anımsatarak anma törenine katılanlara teşekkürlerini sundu.
Kutlu Adalı’nın kabrine karanfiller bırakılması ile anma töreni son buldu.