DEVLETİN HAFIZASI YOK OLMUŞ
Tokel, devletin devamlılığı ilkesinin de olmadığını vurgulayarak, “Sadece Müsteşarlığı Kaldırdım Demekle Olmuyor” Müsteşarların kendi yetiştikleri bakanlıkların hafızaları olduğunu ve bu hafızaların farklı bakanlıklara görevlendirilmesi ile o bakanlığın hafızasının da yitirildiğinin altını çizdi.
Devletin Hafızası yok olmuş, Devletin artık hafızası yok
Tokel, “şunu anlamsız buluyorum. Mesela; Müsteşarlar var, bu müsteşarlar aslında kendi bakanlıkları içerisinde yetişen, oralarda emek veren, bürokratlar, memurluktan amirliğe, müdürlükten müsteşarlığa kadar erişebilen bürokratlarımız var. Bunlar belli dönemde siyasi atamalar olduğu için dışarıda kalabiliyor “diyerek siyasi atamalrın devletin hafızasına zarar verdiğini de kaydetti.
Sadece müşavirliği kaldırdım demekle olmuyor
Ama şöyle bir kural da gerekli. Sadece müşavirliği kaldırdım demekle olmuyor. Bir insan, yetişmiş olduğu ve yıllarını verdiği ve hafızası haline dönüştüğü bakanlıkta müsteşar olabilmeli. Sadece müşavirliği kaldırmak bize yetmiyor. Müşavirliği kaldırırsınız da örneğin; 30 yılını Ulaştırma Bakanlığında geçirmiş birini alıp X bir bakanlığa geçirip müsteşar yapıyoruz. Onu da geçirememiz lazım. İki şey kaybediyoruz. Birincisi örneğin Ulaşım bakanlığından Turizm bakanlığına geçmiş, Turizmle hiçbir alakası olmamış, turizm hakkında hiçbir şey bilmeyen bir yönetici atıyoruz bu birinci kayıp.
Bir diğeri ise, Diğer yandan Ulaştırma Bakanlığını avucu gibi bilen 20-30 yılını oraya vermiş, bakanlığın hafızası noktasına gelmiş birini de ulaştırma bakanlığı kaybetmiş oluyor. Bu ülkeye, devlete bundan daha fazla kötülük yapılamaz. Dolayısıyla sadece müşavirliği kaldırdım demek yetmiyor…
Siz onların müsteşar sepetini daraltacaksınız ki her gelen o eski müsteşar noktasında birini seçmek noktasında kalsın. Bu müsteşarlığı kaldırmaktan çok daha önemli.