“Hem belediye, hem de hükümet olarak Pile’de yaşayan vatandaşlarımızın yanındayız” diyen Bebek, “Orada yaşayan halkın hiçbir şekilde izole olmasını istemiyoruz. Pile halkından gelen talepler bizim için öncelikli ve elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Elbette sorunlar var. Bu işin bir de ekonomik sorunu var. Orada yaşayan vatandaşların çoğu Rum kesiminde veya İngiliz üslerinde çalışıyor. Dengeleri sağlamak ve korumak durumundayız. Çok temkinli ve ılımlı yaklaşıyoruz” dedi.
-Beyarmudu giriş kapısının iyileştirilmesi konusu önümüzdeki haftalarda ele alınacak…
“Pile halkının en büyük sıkıntısı geçiş noktaları” diyen Bebek, “Ana giriş kapısı, Beyarmudu giriş kapısı gerçekten sıkıntılı. Kapı genişletilsin, ek kabinler konulsun diye birkaç kez proje çalışması yapıldı. Son günlerde bunla ilgili görüşmeler hızlandı, umarım en kısa sürede sonuçlanacaktır. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar buradaydı, o da bu konuya bizzat dahil oldu. Önümüzdeki haftalarda kapı geçişleriyle alakalı bir toplantı yapılacak” şeklinde konuştu.
Batı kapısına ilişkin olarak ise Beyarmudu Belediye Başkanı Bebek: “Batı kapısını açtığınız zaman Pile halkı Batı’dan girer ana giriş kapısından da çıkabilir, fakat şu var: yarın İngiliz ‘kapıyı kapatıyorum’ diyebilir. Oradaki sorumluluk onların. O nedenle orada sıkıntı var…”dedi.
Bebek, “Bizim yapmamız gereken Beyarmudu Sınır kapısının genişletilmesi…Mevcut olan kabinlerin ortaya alınarak, 6 giriş, 6 çıkış olması ve giriş-çıkışların hızlandırılması… İngilizlerle yaptığımız görüşmelerde… Onlarda bir köprü var onlar da köprüyü genişletecekler. Aynı anda bu çalışmalar yapılacak. Umarım bunlar da bir an önce son noktaya ulaşır. Çünkü gerçekten kangren olmuş bir sorun, yıllardır devam ediyor” dedi.
Pile’de doğup orada yaşamını sürdüren bir vatandaş, “Köyden çıkış 1.5 saat alıyor…Beyarmudu kapısına ayrı bir araç bırakıyoruz, çocuklarımızla yaya olarak geçiyoruz. Bu yapılacak yol bizim toprağımızda olacak, en azından daha rahat geçeceğiz” dedi.
İsmini vermek istemeyen İngiliz üsler bölgesinde yaşayan diğer bir vatandaş ise, “24 saat böyle kuyruk var. Sadece Pile halkı değil, biz de ara bölgede olan bizler de bu şekilde sıkıntı yaşıyoruz” diye konuştu.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Pile-Yiğitler yolunun toplam uzunluğunun 11,6 km olacağı; ilk 7.5km’lik kısmının Yiğitler sınırları içerisinde, kalan 4,1 km’lik kısmının ise Pile sınırları içerisinde yer aldığı ve proje kapsamında yolun iki şeritten oluşacağı açıklanmıştı.