UBP Milletvekili ve Genel Başkan Adayı Faiz Sucuoğlu, kurultaya kısa bir süre kalmışken üyelerden beklentilerinin de ötesinde ilgi ve destek gördüğünü söyleyerek, üyelerin, kurultayın ne kadar önemli olduğunu idrak ettiğini, önümüzdeki 4-5 yıla damga vuracağını bildiklerini vurguladı.
Bir parti başkanının lider olabilmesi için öncelikle kurultaydan geçmesi ve üyeden güçlü destek alması gerektiğini belirten Sucuoğlu, “Liderlik için önce kişi üyenin önünden geçecek. Binlerce üyenin gücünü almış, onların seçimiyle gelen bir parti başkanı liderlik yapabilir. Gücünü üyeden alan parti başkanı masaya elini vurduğunda masa kırılır, ancak arkasında destek yoksa masaya vurduğunda eli kırılır” dedi.
Başkan seçilen kişinin, hem partide hem de hükümette otorite ve disiplini hissettirmesi gerektiğini ifade eden Sucuoğlu, bakanlardan başlayarak hiyerarşik düzenin aşağıya inmesi gerektiğini aksi halde devlet mekanizmasının olumsuz etkileneceğini kaydetti.
Faiz Sucuoğlu, Haber Kıbrıs Web TV’de yayınlanan “Markaj” programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.
“Beklediğimin ötesinde ilgi ve destek var”
Faiz Sucuoğlu, genel başkan adayı olduğu UBP Kurultayına değinerek, “Beklediğimin ötesinde ilgi ve destek var. Ülkenin her bölgesinde hareket ve heyecan var. Üyeler, kurultayın ne kadar önemli olduğunu idrak etti. Kurultayın önümüzdeki 4-5 yıla damga vuracağını biliyorlar. Kurultay sonrasında erken seçim ve yerel seçimler var” dedi.
“UBP’liler yanında diğer partiler de kurultayı bekliyor”
Sadece UBP’lilerin değil, diğer partililerin de heyecanla kurultay sonuçlarını beklediğini anlatan Sucuoğlu, “Kurultayda kazanacak başkan ve ekibi, seçimleri organize edecek. Sorumluluğu ve önemi fazla. Gittiğim çoğu yerde ‘doktora hakkını vereceğiz’ deniliyor. Aday olduğumu ve çekilmeyeceğimi herkes anlamış durumda. Seçimle vicdanlarda açılan yara tamir edilecek” diye konuştu.
“Önce üyenin iradesiyle kazanacaksın ardından halka gideceksin”
Başbakan Ersan Saner’le ilgili “Genel sekreter oldu, genel başkan oldu, başbakan oldu ama lider olamadı” şeklinde yakıştırmalar yapılmasını nasıl değerlendirdiği yönünde sorulan soruyu cevaplayan Sucuoğlu, şunları söyledi:
“Liderlik için önce kişi üyenin önünden geçecek. Binlerce üyenin gücünü almış, onların seçimiyle gelen bir parti başkanı liderlik yapabilir. Gücünü üyeden alan parti başkanı masaya elini vurduğunda masa kırılır, ancak arkasında destek yoksa masaya vurduğunda eli kırılır. Aradaki fark budur. Liderlik önemlidir, kolay kolay kazanılmaz. Önce gerçekten bir yarışı kazanacaksın, ciddi bir oy potansiyeliyle önde bitireceksin. Daha sonra da halkın iradesine başvurduğunda, orada da halkın desteğini alacaksın. Liderlik böyle oluşur, lider olmak kolay değil. Kolay olsa herkes olurdu” ifadelerini kullandı.
“Özgürgün, lider olma yolundaydı”
Lider olabilmek için ayrıca otorite sahibi ve disiplinli olunması gerektiğini savunan Sucuoğlu, “Dr. Fazıl Küçük, Rauf Raif Denktaş ve Derviş Eroğlu, tarihimize mal olmuş önemli liderlerdir. Onlar da seçimlere girdiler ve liderlik vasfı kazandılar. Hüseyin Özgürgün de lider olma yolundaydı. Biraz daha süreye ihtiyacı vardı. Partiyi 14 vekilden 21 vekile çıkarmıştı. Partide otorite ve disiplin ortaya koymuştu” şeklinde konuştu.
“Üyeden alınan güçle lidere özgüven gelir”
Üyeden alınan gücün lidere özgüven olarak yansıdığına dikkat çeken Sucuoğlu, “Lider olmak kolay değildir. Parti başkanı tavır ve davranışını etrafına hissettirmeli, etrafı da saygı göstermeli. Küçük partilerde sıkıntı olmayabilir ancak büyük partilerde önemlidir” dedi.
“Başkan, otorite ve disiplini hissettirmelidir”
Aynı partiden bakanların birbirini eleştirdiğinin ve herkesin gözü önünde tartıştığının hatırlatılması üzerine Sucuoğlu, “Başkan, otorite ve disiplini hissettirmelidir. Bakanlardan başlayarak hiyerarşik düzen aşağıya inmeli, aksi halde devlet mekanizması olumsuz etkilenir. Gerektiğinde risk alınacak el taşın altına konulacak. Bu yüzden herkes lider olamaz. Korkusuz olabilme ve kararlı olma, liderlikte önemlidir” ifadelerini kullandı.
“UBP, elini taşın altına bilerek koydu”
Pandemi döneminde azınlık hükümeti kurulurken UBP’nin elini taşın altına bilerek koyduğuna vurgu yapan Sucuoğlu, “UBP içinde ciddi tartışmalar olmasına rağmen disiplinli davranıldı ve UBP milletvekilleri meclise geldi. Diğer partilerde sorumluluk olmadığı için meclise gelinmedi” diye konuştu.
“Hükümet 6’ya bölündü”
Azınlık hükümetinde 6 bacak olduğuna dikkat çeken Sucuoğlu, “YDP ve DP ikiye bölündü. Bağımsızlar ve UBP ile hükümet 6’ya bölündü” şeklinde ifade etti.
“Şubat ve mart aylarında erken seçim görülüyor”
Şubat ve mart aylarında erken seçim görüldüğünü anlatan Sucuoğlu, “Kurultaydan sonra UBP’de yeni başkan ve yönetim göreve gelecek. Önce ülke ve sonra parti çıkarları doğrultusunda karar üretilecek. Belki de bir yıl daha hükümet devam edecek. Kazanırsam, yönetim kadroları, parti meclisi ve milletvekilleriyle birlikte karar alacağım” dedi.
“Kaybeden başkan gittiği anda hükümet düşer”
Başbakanın kurultayda kaybetmesi durumunda hükümetin düşeceğini ifade eden Sucuoğlu, “Kurultayda kazanan, başbakan olur. Ya seçim hükümeti ya da azınlık hükümeti kurulur. Kaybeden başkan, başbakan olarak orada duramaz” şeklinde konuştu.
KAYNAK. HABERKIBRIS