Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Cumhuriyet Meclisi’nde ana muhalefet partisi vekillerinin “reçete vurgunu” ile alakalı olarak kendisine yöneltilen sorularını yanıtladı.
Yaşanan olayların ardından bazı hastaların ilaç erişiminde sıkıntı yaşadığı ile ilgili iddiaları yanıtlayan Gardiyanoğlu “Yaşanan reçete yolsuzluğuyla ilgili daha önceki açıklamalarımda da değindiğim gibi bazı hastalarımızın ilaca erişimle ilgili sıkıntıların bize geldiğini aktarmıştık. Bununla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak Tabipler Birliği, Eczacılar Birliği ve Serbest Çalışan Hekimler Birliği ile yaptığımız toplantıda aldığımız kararları burada aktarmıştım, tekrar aktarıyorum.
Bakanlığımızın ilaca erişimle ilgili kısıtlaması ya da kararı yoktur. Bununla ilgili bazı duyumlar aldık ve gerekli yazıları yazarak ilgili yerlere gönderdik” dedi.
Reçetelerle ilgili ilaca erişimi daha da kolaylaştırabilmek adına bazı uygulama ve tedbirler aldıklarını belirten Sadık Gardiyanoğlu “Hastalarımızın reçete süresi bir aydır. Her ay yasa gereği Tabipler Birliği Yasası’nda da bu madde vardır; muayene olmayan hastaya reçete yazılamaz. Pandemiden sonra başlayan bir uygulamaydı bu. Kronik ilaçların reçete süresini bir aydan 6 aya çıkardık. Ülkenin neresinde olursa olsun elindeki reçeteyle başka bir işlem yapmadan istediği zaman ulaşabilir.
Diğer bir konu, Sağlık Bakanlığı ile istişarelerimiz sonucu kamu hastanelerinde, kamu hekimlerimizin yazmış olduğu reçeteleri de yine aynı uygulamaya tuttuk. Dar gelirlimizi vizite ücretine mahkum etmişiz gibi bir görüntü yaratılmaya çalışılıyor. Bu doğru değildir. Hekimlerimizin yazdığı reçeteleri hastanemizdeki eczaneye inip ilacı alacak, eğer orada yoksa ülkenin istediği yerindeki anlaşmalı olduğumuz eczanelerimizden temin edebilecekler.
1 Kasım itibariyle yeni bir uygulamamız başlayacak; herhangi bir hasta eğer durumu kronikse hangi hastaneden alırsa alsın reçetesinin geçerliliği 6 ay olacak” şeklinde konuştu.
Sigortalarla anlaşması olan serbest hekim sayısının yeterli olmadığını belirten Gardiyanoğlu, Meclis kürsüsünden yaptığı çağrıda doktorların bakanlıkla sözleşme imzalamasını isterken şunları söyledi “Ben buradan tekrar bir çağrı yapıyorum; 950 tane serbest çalışan hekimimiz var; bunun 91’i Sigortalarla anlaşmalıdır. Bu sayı yeterli değildir. Doktorlarımız bizlerle gelip sözleşme imzalasın. Buradan tekrar çağrı yapıyorum”
Çalışma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile hastanın doktora, ilaca erişimi ile ilgili herhangi bir pürüz olmadığını yineleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu “Bazı hastalar, 2-3 yıl doktorlarını görmeden ilaçlarını almışlar. İnsanlar bazen alışkanlıklarını terk etmekte zorlanıyorlar. Bunu bildiğimiz için doktorunuza gideceksiniz, eğer doktor ben bunu yazmam diyorsa bunu bakanlığımıza bildireceksiniz” diyerek sözlerini tamamladı.