Özel bir hastanede radyoloji bölümünde görev yapan Mehdi Nizami Ganbarov geçtiğimiz yıl hırsızlık suçlaması ile tutuklandı. Söz konusu şahıs tutuklandığında “Ben HIV virüsü taşıyorum AIDS hastasıyım” itirafında bulundu.
Mehdi Nizami Ganbarov’a yapılan testte gerçekten HIV virüsü taşıdığı ve tedavi görmesi gerektiği tespit edildi.
Ancak söz konusu şahsın ülkemizde çalışma izni statüsünde bulunması akıllara “HIV virüsü taşıyan bir kişi nasıl sağlık testinden geçti” sorusunun sorulmasına neden oldu.
BİNLERCE HASTA İLE TEMASI OLDU…
Özel bir hastanede radyoloji bölümünde çalışan Mehdi Nizami Ganbarov, HIV virüsü taşımasına rağmen yüzlerce hasta ile temas etti. Ganbarov temastan öte hastalardan hırsızlık da yaptı. Elde edilen bilgilere göre özel hastanede ultrason çektiren kişilerin ceketlerini, cüzdanlarını karıştırarak para çaldı. Ganbarov’a gelen şikayetler sonrası tuzak kurulmuş ve bir hastadan 2 bin 500 TL ve 200 dolar parayı çalması sonucu suçüstü yakalanmıştı.
ÇALIŞMA İZNİ İÇİN SAĞLIK TESTİ NASIL YAPILIYOR?
Ülkemizde çalışma izni alabilmek için yapılan başvuruda sağlık testi koşulu konuluyor. Söz konusu test kapsamında bölge devlet hastanesinde bir iğne ve kan testi yapılıyor. Yapılan kan testinin sonucu 3 gün sonra çıkıyor ve hastane tarafından Sağlık Bakanlığı’na gönderiliyor. Herhangi bir hastalığının olması durumunda ise çalışma izni verilmiyor ve hastanın ülkeden gitmesi isteniyor.
AIDS NASIL BULAŞIR?
AIDS hastalığı HIV virüsü ile enfekte olmuş kişilerin vücut sıvılarının, virüs ile temas etmemiş kişilerin vücuduna girmesi ile yayılım gösterir. Virüsün yayılmasında etkili olan vücut sıvıları kan, sperm, vajina salgısı ve anne sütü şeklinde sıralanır.
Cinsel ilişki yoluyla bulaşma: HIV virüsü bulaşmalarının %80-85’i korunmasız cinsel ilişki ile gerçekleşir. HIV-pozitif erkeğin sperm hücresinde HIV-pozitif kadının ise vajina salgısında yer alan virüs, cinsel ilişki sırasında bütünlüğü bozulmuş vücut mukozalarından içeri girer. AIDS hastalığında cinsel ilişki ile bulaşma yöntemi korunmasız cinsel ilişkiye giren tüm bireyler arasında (kadından erkeğe, erkekten kadına, kadından kadına ve erkekten erkeğe) meydana gelebilir. HIV-pozitif bir bireyle gerçekleşen tek bir korunmasız ilişki dahi AIDS hastalığının gelişmesine neden olabilir.
Kan yoluyla bulaşma: HIV virüsü, enfekte hastaların kanında bulunur ve sağlıklı bireylerin bu kan ile temas etmesi sonucunda yayılım gösterir. Kan yoluyla bulaşma genellikle hasta bireyin kanıyla temas etmiş aletlerle yaralanma ya da enfekte olmuş kanın deri veya mukoza sıvılarıyla teması sonucunda gerçekleşir. Bu tür bulaşma konusunda en çok risk altında olan grup sağlık çalışanlarıdır denilebilir.
Anneden bebeğe bulaşma: Virüs ile enfekte olmuş bir anne, virüsü bebeğine gebelik döneminde, doğum sırasında veya doğum sonrası emzirme işlemi ile bulaştırabilir.
Kaynak: Haber Kıbrıs