Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, Girne’de aktif nüfusun 130 bin, kalıcı nüfusun ise 90 bin civarında olduğunu ifade ederek, “Şu anda 47 binlik projeksiyon nüfus üzerinden katkı payı alıyoruz. Gerçek nüfus üzerinden katkı almadığımız için gelecek sene kaybımız yaklaşık 400 milyon TL olacak” dedi.
Girne Belediye Başkanı Şenkul, bölgede nüfus sayımının yapılmamasından dolayı yaşanan sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Girne’de aktif nüfusun 130 bin, kalıcı nüfusun ise 90 bin civarında olduğunu kaydeden Şenkul, “Başbakan Ünal Üstel ile konuştum. O da Girne’nin nüfusunun tabelada yazan rakamla aynı olmadığının farkındadır. Ben de bu konuda ellerinden geleni yapmalarını istiyorum” dedi.
“GERÇEK NÜFUS ÜZERİNDEN KATKI ALMADIĞIMIZ İÇİN GELECEK SENE KAYBIMIZ 400 MİLYON TL OLACAK”
Şenkul, Girne Belediyesi’nin 47 binlik projeksiyon nüfus üzerinden devlet katkı payı aldığına işaret ederek, “Gerçek nüfus üzerinden katkı almadığımız için gelecek sene kaybımız yaklaşık 400 milyon TL olacak” ifadelerini kullandı.
Girne Belediyesi’nin ülkedeki en hareketli belediyelerden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Şenkul, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Şu an çok daha az katkı ile çalışanlarımızın maaşlarını düzenli ödüyoruz. Bunun yanında şehre sürekli yatırım yapıyoruz. Bunu yapabilen bir belediye gerçek hakkını aldığı zaman şehrin esas sorunlarına da yatırım yapabilecek. Ülkenin sorunlarına da Girne’den bağımsız bakmıyoruz. Girne etrafında tüm ülkenin sorunlarıyla ilgileniyoruz. Çalışıyoruz ve paramızı da verimli kullanıyoruz. Belediyenin bir kurşunu bile boşa harcamıyoruz. Bize verilen gerçek katkıyı belediyeye çalışan almak için değil, şehre hizmet etmek için kullanacağız. Bu bizim hakkımızdır.”
“NÜFUS SAYIMI YAPILANA KADAR 75 BİN ÜZERİNDEN KATKI ALMAYI KABUL EDEBİLİRİZ”
Şenkul, nüfus sayımı yapılana kadar 75 bin üzerinden katkı almayı kabul edebileceğini söyleyerek, “Bu Lefkoşa 82 binden, adım atacak yer kalmayan 47 binden katkı alıyor” diye konuştu.
Gerçek nüfus üzerinden katkı yapılmadığı için özelde Girne’nin, genelde ise ülkenin hakkının yenildiğini dile getiren Şenkul, “Girne’nin içindeki tarikle ilgili Güney Kıbrıs’tan buraya haber yapmak için gelen insanlar var” açıklamasında bulundu.
Şenkul, merkezi idarenin haricinde birçok belediyenin de nüfus sayımı yapılmasını istemediğini belirterek, “Bizim de aralarında olduğumuz 4 tane belediyenin hakkı yeniliyor. Geriye kalan 14 belediye ise halinden memnundur. Çünkü Girne’nin katkı payı arttığında başka bir belediyenin katkı payı düşecek” dedi.
“BİRÇOK BELEDİYE NÜFUS SAYIMI İÇİN ÇABA GÖSTERMİYOR”
Daha adilane düşülmesi gerektiğine vurgu yapan Şenkul, “Nüfus sayımını en başta belediyeler istemeli. Bu birçok belediye önemli bir sorun olarak görmediği için çaba göstermiyor” ifadelerini kullandı.
Şenkul, nüfusunu bilmeyen bir yapının trafiğini, kanalizasyonunu, suyunu ve çöpünü planlayabilme ihtimali olmadığını aktararak, “Uluslararası ülkelerde nüfus ve buna dayalı bilgiler çok sıradan hale geldi” diye konuştu.
Girne Belediyesi’nin nüfus üzerinden gerçek hakkının verilmesi durumunda her yıl 3 tane büyük projenin hayata geçebileceğini kaydeden Şenkul, “Hakkımızı alırsak 2-3 milyon dolarlık yatırımlar yapabiliriz” açıklamasında bulundu.
“DEVLET BACAĞININ AYAKTA KALAN KISMI YEREL İDARELERDİR”
Şenkul, devler bacağının ayakta kalan kısmının yerele idareler olduğunu ifade ederek, “Diğer dairelerin durumu ortadadır. Birçok dairenin vatandaşla ilişkileri kopmuştur. Belediyeler halkın sorunlarına yetişiyor” dedi.
Merkezi idarenin yerel yönetimlerin sorununa daha duyarlı olması gerektiğine değinen Şenkul, “Bunu da artırmak için sürekli temas halindeyiz. Umarım bizim beklentilerimiz merkezi idareler tarafından daha çok kabul görür” ifadelerini kullandı.
Murat Şenkul, Girne Belediyesi, Şehir Planlama Dairesi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile Anıtlar Yüksek Kurulu iş birliğinde hazırlanan Girne Çevre Koruma Planı Değişiklik Önerisi’ne ilişkin bilgilendirme toplantısında ele alınan konuları da değerlendirdi.
“ANTİK GİRNE DİYE BİLİNEN BÖLGEDEKİ YAPILARLA İLGİLİ DÜZENLEMELER ELE ALINDI”
Antik Girne diye bilinen bölgedeki yapılarla ilgili düzenlemelerin ele alındığını söyleyen Şenkul, “Girne bu ülkenin en önemli kentidir. Kentin kendi yapısına uygun kademeleri olarak eğlence hayatı olacak” diye konuştu.
Şenkul, Çevre Koruma Planı’nın en önemli tarafının ileriye dönük planlamalar olduğunu dile getirerek, “Tampon bölgedeki binaların 2 kattan 3 kata çıkarılması öngörülüyor” açıklamasında bulundu.
“Çevre Koruma Planı kapsamında şu andan değişecek bir şey yoktur” diyen Şenkul, kenti değişen yaşam koşullarına uyumlulaştırma çabasını güttüklerini de sözlerine ekledi.