İstatistik Kurumu Başkanı İrfan Tansel Demir, mesleki bağımsızlık ilkesiyle çalıştıklarını, Ekim ayı için açıklanan 1,92’lik hayat pahalılığı oranına müdahale ve spekülatif unsurlarla ulaşılmadığını söyledi.
İstatistik Kurumu’nun Ekim ayı için açıkladığı 1,92’lik hayat pahalılığı oranı tartışma yaratmaya devam ediyor… Sendikalar hissedilen hayat pahalılığı ile açıklanan hayat pahalılığı arasında bir dengesizlik olduğunu belirtirken, verilerin doğru sistemden alınmadığını ifade ediyor.
Türkiye’de Ekim ayı enflasyon rakamlarının KKTC’den daha yüksek çıkması da tartışmaya farkı bir boyut kazandırıyor. Türkiye’de 3,70 olarak açıklanan Ekim ayı hayat pahalılığı oranının KKTC’de 1,92 olarak kayıtlara geçmesi, İstatistik Kurumu’nun tutumunu sorgulatıyor.
“İSTATİSTİK KURUMU MESLEKİ BAĞIMSIZLIK İLKESİYLE ÇALIŞIYOR”
İstatistik Kurumu Başkanı İrfan Tansel Demir, mesleki bağımsızlık ilkesiyle çalıştıklarını, herhangi bir siyasi otoriteden icazet veya talimat almadan görevlerini sürdürdüklerini söyledi.
İstatistik Kurumu Başkanı Demir, 31 Temmuz 2021-30 Haziran 2022 yılları arasında yeni bir hane halkı bütçe çalışması yaptıklarını, yenilenen sepet ve giderlerin hesaplanmasıyla ilgili çıkan sonuçları da sayfada yayımladıklarını belirtti. Demir, çalışmalarını da söz konusu hane halkı bütçe anketini referans alarak yürüttüklerini, hayat pahalılığının ise kişilerin tüketim alışkanlıklarına göre oluşan verilerin dikkate alınarak hesaplandığını ifade etti.
“BİZDE HAZİRAN AYINDA TÜRKİYE’DEKİ RAKAMIN 3 KAT ÜSTÜNDE BİR ENFLASYON VARDI”
Ülkedeki Ekim ayı hayat pahalılığı oranının Türkiye’den daha düşük çıkmasına da değinen Demir, “Bizde Haziran ayında Türkiye’deki rakamın 3 kat üstünde bir enflasyon vardı. Doğrusu bizim rakamdı” dedi.
Demir, Türkiye’de seçim döneminde baskılanan ekonomiden dolayı enflasyon rakamlarının düşük çıktığını, enflasyonun kendi zeminini bulmasının ardından KKTC’den daha hızlı yükselmeye başladığını söyledi.
“EKİM AYI HAYAT PAHALILIĞI ORANINA MÜDAHALE SONUCU ULAŞILMADI”
İstatistik Kurumu’nun Ekim ayı için açıkladığı hayat pahalılığı oranına müdahale ve spekülatif unsurlarla ulaşılmadığını dile getiren Demir, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Bu rakamın tartışılacak bir durumu yoktur. Gerçek verilere dikkat edilerek bu hesap yapıldı. Metodolojimiz ve hayat pahalılığı endeksin oluşturan verilerin hepsi sayfamızda mevcuttur. Düşük çıkmasının sebebi bizdeki ekonominin daha stabil olmasıdır. Ekim ayı hayat pahalılığı oranı değerlendirilirken yıllık enflasyon rakamları da değerlendirmeye alınmalıdır.”
“SENDİKALAR ÇAĞRIMIZA YANIT VERMEDİ”
İstatistik Kurumu Başkanı Demir, sendikaların açıklanan enflasyon rakamına gösterdiği tepkiyi de değerlendirdi. Sendikaları kendilerine paydaş olarak gördüklerini ifade eden Demir, “Sendikalara geçtiğimiz Çarşamba günü anket verilerini paylaşmak için çağrı yaptık. Ancak çağrımıza yanıt vermediler” ifadelerini kullandı.
Kamuda yetkili 5 sendikanın Başbakanlık önünde yaptığı açıklamaya da işaret eden Demir, “Çağrımıza yanıt vermeyen sendikalar bu açıklamaları yaparak samimiyetsizliğini göstermiştir. Bize göre bu talihsiz ve maksadını aşan kasıtlı bir açıklamadır” diye konuştu.
“SENDİKALARIN ARTIK İSTATİSTİK KURUMU’NA GÜVENMESİ GEREKİYOR”
Demir, İstatistik Kurumu’nun işini doğru şekilde yapmaya devam edeceğini söyleyerek, “Sendikaların artık İstatistik Kurumu’na güvenmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.
“Hayat pahalılığı endeksinin düşük çıkması çalışan kesimin alım gücünün korunduğu anlamına geliyor” diyen Demir, bu gerçek ortadayken sendikaların bakış açısının sağlıklı olmadığını da sözlerine ekledi.
Kaynak: Kıbrıs Postası