KVO Danışmanlık Ltd.’da Kurucu Ortağı Dr. Ahmet M. Karavelioğlu, 2024 Ekonomi tahminlerini paylaştı.
“Gerek ekonomik, gerekse sosyal olarak kötü geçen 2023’ü arkamızda bırakırken 2024’ten temel beklentimiz 2023’den daha iyi olması” ifadelerine yer veren Karavelioğlu, 2024’ün ekonomik olarak nasıl geçeceği yönünde tahminlerini paylaştı.
SON ÇEYREKTE FAİZ İNDİRİMLERİ BAŞLAYACAKTIR
Karavelioğlu, “TCMB Aralık ayında yaptığı yılın son toplantısında, politika faizini piyasa beklentisine paralel 2.5 puan artırarak % 42.50 seviyesine çıkardı. Toplantı sonrasında açıklanan metin incelendiğinde, TCMB faiz artış adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı hedeflediğini açıklayarak faizde zirvenin henüz görülmediğini ima etti. Bu cümle bize Faizde zirveyi henüz görmediğimizi ve zirvenin muhtemelen ikinci çeyrekte görüleceğini belirtiyor. Benim kişisel tahminin TCMB, Türkiye’de Mart’ta yapılacak yerel seçimlere kadar faizde bir değişiklik yapmadan, kurun da enflasyonun altında artışına müsaade ederek süreci takip edecek. Nisan ayı ile birlikte kurda ve faizde artışları göreceğiz ve 2024 III. çeyrekten itibaren Haziran ayından itibaren baz etkisi nedeni ile düşmeye başlayan enflasyonla birlikte Son çeyrekte faiz indirimleri başlayacaktır” dedi.
“Ak Parti’nin 2000’li yılların başında uyguladığı politika sayesinde, enflasyon ve faizlerin hızlı bir şekilde aşağı düştüğünü görmüştük. Tabii bu durumda yabancıların da ciddi payı olmuştu, günümüzde ise batılı yatırımcıların tekrar Türkiye’ye güvenip yatırım yapmasının zaman alacağını düşünüyorum” şeklinde düşüncelerine yer veren Karavelioğlu, Türkiye’de 2023 Mayıs ayından buyana işbaşında olan yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı ekonomi politikaları sayesinde yabancı ilgisinin seçimlerden sonra hızlanacağını ve enflasyonla mücadelenin sertleşeceğini söyledi.
BİZİM EKONOMİ POLİTİKAMIZ TÜRKİYE’DEN FARKLI OLMALI
Karavelioğlu, “Gelelim ülkemize, “Biz Türkiye ile aynı parayı kullanıyoruz, o nedenle ekonomi politikası oluşturamayız” kolaycılığına kaçmamız gerekir. Türkiye Cumhuriyeti ile aynı para birimini kullanıyor olmamız ekonomide ayrı politika oluşturamayacağımız anlamına gelmiyor. Para politikası Ekonomi politikasında kullanılan araçların sadece bir tanesi. Bizim Merkez bankamızın uyguladığı ayrı bir faiz politikası var. Örneğin bizim şu andaki politika faiz oranı %36’da ama Türkiye Cumhuriyet merkez Bankası’nın uyguladığı politika faizi % 42.50. Yani şu anda iki merkez bankasının politika faizi arasındaki fark 6.5 puan. Seçim sonrasında Türkiye’de enflasyonla mücadelenin daha sert bir şekilde yapılması beklentisi var. Türkiye’nin ekonomik dinamikleri ile bizim ekonomik dinamiklerimiz farklı. Türkiye tasarruf açığı olan bir ülke iken biz tasarruf fazlası veren bir ülkeyiz. Türkiye bir sanayi ülkesi iken biz bir hizmet ülkesiyiz. Bu süreçte bizim kendi ekonomik gerçeklerimizi ön planda tutan bir ekonomi programı oluşturup planlı bir şekilde uygulamamız gerekir. 2024 yılı içinde mevduat sahiplerinin TL pozisyonlarını artırmalarında fayda olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
İŞ İNSANLARI ROTATİF KREDİLERE YÖNELMELİ
Dr. Ahmet M. Karavelioğlu, 2024 yılı içerisinde iş insanlarına da tavsiyelerde bulunarak şunları ekledi, “Önümüzdeki dönemde iş insanlarının odaklanması gereken konu stok yönetimi olmalıdır. Enflasyonun yüksek seyrettiği dönemde stoklu çalışmak avantajken, faizin yüksek olduğu ve enflasyonun düştüğü dönemde stok azaltmak avantaj haline gelecektir. TL kredi kullanımında sabit taksitli kredi veya iskonto kredisi kullanmak yerine rotatif kredilere yönelmek avantajlı olacaktır. Nisan ayında kurda ve faizde yaşanacak artış sonrası enflasyonla mücadelede kurun faizden daha az artacağı dönemde Yabancı Para kredi kullanmak daha avantajlı hale gelebilecektir. Türkiye’de iç talep düşeceği için yurtdışına ihracat yapmak isteyen firmalardan mal alırken iyi iskontolar alınabilir.”