KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, sahte diploma meselesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, üniversitelerin hiçbir kriter uygulamadan öğrenci ve çalışan kabul ettiğini ve buna benzer birçok olayın bilindiği halde seyirci kalındığını belirterek, “Sahte diploma meselesinde sadece üniversiteler değil, ülke de rezil oluyor” dedi.
Asgari ücretteki artış sonrasında gelen zamlar ve hayat pahalılığının yüzde 3,84 belirlenmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Tulga, hayat pahalılığı üzerinden asgari ücretin tartışıldığını belirterek, “Mesele artık oyuna döndü” ifadelerini kullandı. Tulga, ülkede peş peşe gelen zamlardan dolayı, asgari ücret artışının, vatandaşın cebine yansımadığını ve maaş artışlarının bir anlam ifade etmediğini belirtti. Enflasyonist ortamın devam etmesi ve hayat pahalılığına dokunulmamasının, işletmecilerin ve hane halkının alım gücüne yansıdığını söyleyen Tulga, “Oyundan başka bir şey değil daha kötü sonuçlar oluyor nereye kadar oynayacaksınız” açıklamasında bulundu.
“DEMOKRATİK ANLAMLA ÇOK BÜYÜK SIKINTILAR OLUŞUYOR”
Asgari ücretin hane halkının alım gücünü düşürdüğünü söyleyen Tulga, işletmelerinde zora girdiğini vurgulayarak, “Demokratik anlamda da çok büyük sıkıntılar oluşuyor” dedi. Son üç yıldaki zammın yüzde 300’ün üzerinde olduğunu belirten Tulga, hayat pahalılığı sisteminin değişmesi gerektiğine dikkat çekti. Tulga, gıda fiyatlarında artışın ortadan kalkması için, temel gıda maddelerinin emirname kapsamına alınıp fiyatların değişmesi gerektiğini söyledi.
Sahte diploma, yolsuzluk, sahte kalfalık belgeleri, ve açılmaya izni olmayan üniversitelerle ilgili de konuşan Tulga, “Eğitime girmeden, devamlılık sağlamadan ve ülkeye öğrenci getirmek için, para alıyorlar” dedi. Tulga, sahte diploma meselelerinin bilindiği halde hiçbir denetim yapılmadığını belirterek, “Sahte diploma meselesinde sadece üniversiteler değil, ülke rezil oluyor” diye konuştu. Ülkedeki buna benzer olayların bilindiği halde bu duruma seyirci kalındığını ifade eden Tulga, kalfalık belgeleriyle ilgili gündeme gelecek birçok durumun olduğunu vurguladı.
“ÜNİVERSİTELER HİÇBİR KRİTER UYGULAMADAN ÖĞRENCİ VE ÇALIŞAN KABUL EDİYOR”
Üniversitelerin hiçbir kriter uygulamadan öğrenci ve çalışan kabul ettiğini ifade eden Tulga, “Gelen öğrenciler bu ülkeye fink atmak için geliyor, üniversiteler sadece para alıyor” dedi. Kurs yerlerinin mesleki eğitim için kullanılması gerektiğine vurgu yapan Tulga, çoğu kişinin başka amaç için ülkeye geldiğini ve bu durumun kontrolsüz ilerlediğini belirterek, “Gelen öğrencilerin çoğu yabancı uyruklu ve ülkede ikamet izinsiz kalıyor denetim yapılmıyor ama paralar ortalıkta saçılıyor ” açıklamasında bulundu.
İnsan kaçakçılığı boyutuyla ilgili de konuşan Tulga, kurs merkezlerine gerekli müdahalenin yapılmasının şart olduğunun altını çizdi. Ülkenin, çoğu bölgesinde bulunan mesleki eğitim kurslarının daha fazla açılmaması gerektiğinin altını çizen Tulga, “Ülkeye daha fazla para kazandırılmak için mi izinler veriliyor? Kurs merkezi deyip geçmeyin denetimler yapılmalı” diye konuştu. Eğitim sisteminin revize edilmesi gerektiği konusu üzerinde de duran Tulga, iki odalı mesleki eğitimin olmaması gerektiğini söyleyerek, ülkedeki işlerin vur kaça dönüştürüldüğünü vur kaçla bir yere varılamayacağını kaydetti.
Kaynak: Kıbrıs Postası