CTP Milletvekili Salahi Şahiner, narenciye üreticilerinin yaşadığı sorunlarla ilgili yaptığı açıklamada, “Kıbrıs Türk halkı, Türkiye Cumhuriyeti’nin özellikle istediği şirketleri besleyecek, ondan sonra 50 bin tonluk mandora ürününden mi korkacaksın?” diye sordu.
“ÜRETİCİ ARTIK İFLASIN EŞİĞİNDE”
Lefke ve Güzelyurt bölgelerinde narenciyenin olmazsa olmazlar arasında yer aldığını söyleyen CTP Milletvekili Salahi Şahiner, geçen yıl mandora ürününün temmuz ayından parasının ödendiğini ve hasatın bu güne kadar kalmadığını hatırlattı. Bu yıl için ise, eylül, ekim, kasım aylarında üreticinin kapısının çalan olmadığını ifade eden Salahi Şahiner, “Üretici artık iflasın eşiğinde” dedi.
“MUHALEFET OLARAK NARENCİYE KONUSUNDA İYİ NİYETLİ DAVRANDIK, BU BİR HATAYDI!”
Salahi Şahiner, muhalefet olarak narenciye konusunda iyi niyetli, temkinli muhakeme yaptıklarını belirterek, “Kendi adıma konuşuyorum ama bu bir hataydı” ifadesini kullandı.
“NARENCİYE ÜRETİCİSİ BİLİNÇLİ VE ORGANİZE BİR ŞEKİLDE BU NOKTAYA GETİRİLDİ”
Türkiye’nin, Kuzey Kıbrıs’taki narenciye üreticisinin gelir kaynağını elinden almak için bilinçli ve organize bir şekilde bu noktaya getirildiğini savunan Salahi Şahiner, “Bu ülkede yeşillenme hastalığı yoktur. Ülkede yeşillenme hastalığını taşıyan bir böcek varsa bu da Türkiye’den gelmiştir, böcek Güney Kıbrıs’tan gelmedi. Böceğin ana vatanı büyük ihtimalle Türkiye’dir” açıklamasında bulundu. “Türkiye Cumhuriyeti, narenciye üretilen tüm bölgeleri gezdi, bir şey bulamadı ve böceği tek bizde mi buldu? Olacak şey değil. Vazgeçmeyeceğiz” diyen Şahiner, Türkiye’nin ambargo uyguladığını kaydetti.
“ÜRETİCİNİN SÜRECİ EN AZ ZARARLA ATLATMASI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRECEK”
Şahiner bu yıl bir şekilde atlatılacağını vurgulayarak, “Üreticinin süreci en az zararla atlatması için çalışmalar sürecek” diye konuştu. Şahiner ayrıca, üreticinin en az zararla atlatılması için çalışılacak bu süreçte yeni sorunların da doğacağını belirterek, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Bu işin kavgası başlayacak. Dalında kalan ürünler ödeneceğinde ikimizin de 100 ton malı var, ben UBP’ye yakınım. Benim ürünün 120 ton yazılacak, seninki de 80 ton. İnsanlar birbirine düşecek, bir de bu kavga başlayacak” dedi.
“SORUNU ÇÖZECEK OLAN HÜKÜMETTİN KENDİSİDİR”
Narenciyedeki sorunun en basit çözümünün ürünlerin satılması olduğunu vurgulayan Şahiner, “Ürünler depolanabilirdi, sıkmanın kapasitesi en başından artırılabilirdi. Bütün kapılar teker teker yüzümüze kapandı, bu görülmeliydi. Biz en başında söyledik bu ülkede yeşillenme hastalığı yoktur, bunun sebebi siyasidir ve sorunu çözecek olan hükümettin kendisidir” açıklamasında bulundu.
Şahiner, Başbakan Ünal Üstel’in, Türkiye’nin sevdiği bir isim olduğunu belirterek, “Türkiye’nin tüm istekleri yerine getiriliyor. Türkiye’den ihalesiz yakıtlar ülkeye taşındı, makinelerimiz bozuldu. Taş-Yapı sahibi, T&T’nin büyük ortağı Emrullah Turan 59 milyon euro bağışlandı, 590 milyon euro daha bağışlanacak. Kıbrıs Türk halkı, hakkını bir şirketin sahibine yedirecek. Halkın cebinden Aksa’ya 1 milyon dolar daha çıkacak. Bu halk, Türkiye Cumhuriyeti’nin özellikle mevcut hükümetinin istediği şirketleri besleyecek, ondan sonra 50 bin tonluk mandora üründen mi korku? İki ülke arasındaki ikili seviyeli ilişkilerin bu noktaya evrilmemesi gerekiyor” dedi.
Kaynak: Kıbrıs Postası