Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümetin istifasının ardından yeni bir hükümet kurulup kurulamayacağını değerlendirmek üzere bağımsız milletvekilleri Hasan Topal, Mesut Genç ve Hasan Büyükoğlu ile bir araya geldi.
Görüşmenin ardından bağımsız milletvekilleri adına açıklama yapan Hasan Topal Cumhurbaşkanıyla rutin bir görüşme yaptıklarını ve sürecin bundan sonra nasıl evrilebileceğini ele aldıklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Tatar, öğleden sonra ise bağımsız milletvekili Bertan Zaroğlu’nu kabul etti.
Bertan Zaroğlu, Cumhurbaşkanı’nın bir kanaati olduğunu ve bu mecliste mevcut durumda bir hüküğmet olışmasının mümkün olmadığını belirterek, seçim kararının en son seçenek olduğunu, bunu da Cumhurbaşkanı’nın yasalar çerçevesinde değerlendirdiğini belirttti.
Cumhurbaşkanı’nın seçim kararı almasının da hukuken mümkün olmadığını ifade eden Zaroğlu, yasalara göre 60 gün içinde Cumhurbaşkanı’nın gereğini yapacağını, önceden partilerin üzerine mtabık kaldığı tarihlerle ilgili bir karar geçirmesinin en doğru seçenek olacağını sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, bağımsız milletvekillerinin görüşlerinin de parlamentonun yapısına bakıldığında yeni bir hükümetin çıkmayacağı yönünde olduğunu belirterek, “onlar da erken seçime gidilmesi görüşünü paylaştı “ dedi.
Tatar, güvenoyu alacak bir hükümet olmadığını, Anayasal yetkileri doğrultusunda bu süreci devam ettireceklerini söyledi.
Cumhurbaşkan’nın yetkisini daha erkenden kullanarak seçim tarihini erkene çekebilir şeklindeki eleştirileri de yanıtlayan Tatar, meclisin oturup daha erken bir tarih belirleyebileceğini, ancak kendi yetkilerinin 60 günden önceki bir kararı yaratmadığını belirtti.
Geçen hafta 26 Aralık tarihinin konuşulduğunu, bu hafta sonu yapılacak UBP Kurultayı’nın tamamlanması ve aradan 60 gün geçmesinin yasalarda belli olduğunu ifade eden Tatar, görülen en erken tarihin de 9 Ocak olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tatar, Meclis’te iki yasanın geçtiğini ve bunun kendini memnun ettiğini ifade ederek, Meclis’in bir irade olduğunu, ihtiyaç olduğu durumda toplanabileceğini ve bütçenin de normalde Ekim sonu başlaması gerektiğini anımsaatı.
Bütçenin bir yasa olduğunu ve ülke yönetimi ile harcamalar açısından bir gereklilik olduğunu da hatarılatan Tatar, bitçe çalışmalarının 2022 yılına kalacağını, seçimin erkene alınmasının gerekli olduğunu, yeni hükümetin eski hükümetin bütçesiyle yola devam etmesinin doğru olmayacağını da söyledi.
Tatar, bu nedenlerle Ocak ayı içerisinde bir seçimin en doğru karar olacağını, ancak kendisinin Meclis’te oluşturulacak bir mutabakat ile bir tarih belirlenmesi görüşünün devam ettiğini de belirtti.