Samanbahçe Mahallesi ve evleri, Kıbrıs kültürünü ve dokusunu en iyi şekilde yansıtan yerlerden biri olarak turistlerin gözdesi 2003-2004’te AB’nin mali katkılarıyla, UNDP-PFF ile Vakıflar İdaresi işbirliğinde aslına uygun olarak yeniden restore edildi
VAKIF FELSEFESİNİN SAYGIN ÜRÜNÜ…
Şaban Paşa Vakfı'na ait arazi üzerinde Kıbrıs’ta gerçekleştirilen ilk sosyal konut projesi olarak gösterilen Samanbahçe, evleri tarihsel ve kültürel anlamda öneme sahip bir yer olmasının yan ısıra, Vakıf felsefesinin güzel ve saygın bir ürünü olarak da dikkat çekiyor . Halk arasında, “Samanbahçe, Samanbahça ve Şabanbahçe” olarak da bilinir. Evleri, tek tipte ve bitişik nizamda inşa edilen konutlardan oluşan mahallenin merkezinde altıgen ve kubbe örtülü meydan çeşmesi de bulunuyor.
72 ADET ÖRNEK KONUT…
Osmanlı’nın Kıbrıs’tan ayrılışının 20’nci senesinde Evkaf Murahhası Musa İrfan Bey’in talimatıyla yüzlerce, Türk insanını barındıracak bu projenin temeli atıldı. 72 adet konut 1917-1955 yılları arasında üç aşamada Evkaf İdaresi tarafından inşa edildi. Ölçüleri ve biçimleri aynı olan bu 85 metrekarelik tek katlı mütevazı evlerin sofaya açılan 2 odası ve küçük birer iç avluları mevcut. Çatılar yuvarlak mertek, hasır, toprak ve alaturka kiremitten oluşan geleneksel Kıbrıs dokusunu yansıtan yapıdadır. Ahşap kapıları çerçeveleyen sarı taşlı sövelerin tepesinde her evin numarasının Osmanlıca yazıldığı kilit taşı vardır.
UNDP VE VAKIFLARIN DESTEĞİ İLE RESTORASYON…
Mahalle, 2003-2004 yılları arasında Avrupa Birliğinin de mali katkılarıyla, UNDP-PFF ile Vakıflar İdaresi teknik personeli tarafından projelendirilip, aslına uygun olarak yeniden restore edildi. Tarihi binaların restorasyonu, altyapı, yayalaştırma, ve peyzaj düzenlemesi açısından bu proje, Lefkoşa Master Plan çerçevesindeki en önemeli projelerden biri olarak da biliniyor. Osmanlı döneminin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönemlerinin devlet büyüklerinin isimlerinin yer aldığı Samanbahçe mahallesi, dönem dönem renkli festivallere de ev sahipliği yapıyor.