CTP İskele Milletvekili Fide Kürşat, Ceren Ercih’in sorularını yanıtladı. Hükümetin almış olduğu ithal et kararını değerlendiren Kürşat, bu kararın günü kurtarmaya yönelik bir karar olduğunu belirterek, ithal ete destek veren Kasaplar Birliği’nin dahi karara karşı çıktığını, Hayvancılar Birliği’nin zaten karşı olduğunu, tüketicilerin de gelecek donmuş ete ve kıyamaya çok olumlu yaklaşmadığını belirtti.
BU HALK UCUZ ET DİYE NE YİYECEK?
Kürşat, hazır kıyma satışının sağlıklı olmadığını belirterek, “Kasap reyonlarında kıyılmış kıyma bulundurulmuyor, o an kıyılıp müşteriye veriliyor. Diğer taraftan ne eti olduğu belli olmayan içeriğinde domuz eti, sakatat vs’nin de bulunabileceği ucuz donmuş kıymaya talebin olacağını sanmıyorum” dedi.
Kürşat, nüfusu bilinmeyen bir ülkede, hayvan varlığının da sorgulandığının altını çizerek, “Bu ülkede et açığı var mıdır? İhtiyaç var mıdır? Sorgulanması gerekir. Bundan üç hafta önce bir TV Programında Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş ülkede hayvan varlığının yeterli olduğunu belirtmişti, şimdi ise ithal ete onay verdi” dedi.
YİNE BİR KAÇ ŞİRKETE RANT SAĞLANACAK
Hükümetin ülkeye yirmi ton niteliksiz, kemiksiz donmuş et ve kıymanın, vergi muafiyeti sağlanarak ihale yasasını bypass edildiğini ve TÜK tarafından İhalesiz getirilmesinin altında bazı şirketlere rant sağlama olasılığının olduğunu kaydeden Kürşat, bu konuda ciddi iddialar, duyumlar olduğunu belirterek, hükümetin bu konuda da güven vermediğini söyledi.
Geçmişte Kıb Tek’te ihalesiz yakıt alımlarıyla, usulsüzlüklerin yaşandığını’ kurumun 20 bin dolar civarında zarara uğratıldığını, yine TÜK’te ihalesiz spot arpa alımları ile ilgili Sayıştay raporlarının ortada olduğunu hatırlatan Kürşat, Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş ile Başbakan Üstel’in halkın ucuza et yemesi için ısrarcı olduğu bu kararın palyatif bir çözüm dahi olmadığını ve hayvancıyı zora sokacağını kaydetti.
ÇÖZÜM HAYVAN POPÜLASYONUNUN ARTTIRILMASIDIR
“Bu ülkede hayvan varlığı yetersiz ise bunun giderilmesi gerekir. Yerli üreticiyi korumadığımız takdirde, hayvan varlığını artırmadığımız, maliyetleri düşürücü tedbirler almadığımız takdirde ithalata bağımlılığımız artacaktır” diyen Kürşat, “bugün yanı başımızda ithal etin yoğun olarak geldiği Türkiye’de görüyoruz ki et fiyatları bizden daha fazla tartışılıyor ve ya bizimle aynı ya da daha yüksektir. Esas çözüm ise orta ve uzun vadede bu ülkeye ab standartlarında, hastalıklardan ari canlı hayvan getirilmesi ve hayvan popülasyonunun artırılmasıdır” ifadelerine kullandı.
Konu ile ilgili Kürşat şunları ekledi; “Tarımsal üretimin en büyük açmazı sürekli değişen tarım bakanları ve istikrarsız politikalarıdır. Bu ülkenin önce nüfusu testip edilmelidir, bu nüfusun tüketim alışkanlıkları önemlidir. Bu yönde planlama yapılmalıdır.”