Ümit Bahşi ile “Ses Ver Ülkem”in konuğu Hayvancılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Darbaz, eylemin üçüncü gününde olduğuna ve sonuna kadar devam edeceklerini belirtti.
SÜTÜ KONUŞURKEN İTHAL ET KONUSU GÜNDEME GELDİ
Hayvan Yetiştiricileri ve Üreticileri olarak, gerekli özveriyi 9 aydır gösterdiklerini kaydeden Darbaz, “Tarım Bakanı ile üretimi düzelteceğimizi umut etmiştik. Aylardır görüşüyoruz her şeyin iyiye gidebilmesi için özveri gösterdik. Desteğimiz tamdı ama her geçen gün oyalandık 9 ay boyunca bekledik ve gündeme bile gelmeden ithal et konusu ortaya çıktı. Et bizim kırmızıçizgimiz bu ülkede yeterli hayvanımız var. Biz süt işini konuşurken ortaya ithal et işi çıktı. Tarım Bakanı’nın tavrı da bize karşı değişti. ” dedi.
HAYVANCININ NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL
İthal etin gündeme gelmesi ile birlikte dertlerini yönetime anlatamadıklarını kaydeden Darbaz, “Çiftliklerimizde 11 çeşit hayvan bulunmakta ve 11 çeşit hayvanın da fiyatı birbirinden farklıdır. Et konusu memleket meselesi oldu. Bizi sokaklara döktüler ve her geçen gün tansiyon artıyor. Olay 20 ton et değil. Ne olacağı da belli değil. Firmaların soğuk hava depolarını doldurmayı hedefliyorlar. Günün sonunda insanlar bu etlerden zehirlenecek” uyarısında bulunan Darbaz “Bir kilo bile ithal etin gelmesine karşıyız” dedi.
HAYVANCI BU HÜKÜMETTEN TEŞVİK İSTEMİYOR
Hayvan Üreticilerinin teşvik istemediğinin altını çizen Darbaz, amaçlarının girdi ya da yem maliyetlerinin düşürülerek süte yapılacak zammın engellenmesi olduğunu belirtti. Darbaz, “Hayvancı teşvik istemiyor ürettiğimiz ürünün gerçek maliyetini ve refah payını ekleyeceğiz. Bizimde çocuğumuz var biz ne yiyip ne içeceğiz?” diye sordu.
20 TON ETİ ALIP İHTİYAÇLI AİLELERE DAĞITMAYI ÖNERDİK
Başbakan ile bir araya gelemediklerinin altını çizen Darbaz, “Bu eylem en sert eylemdir ve her geçen gün muhatap bulamıyoruz. Eylemlerimizde birbirimize kenetlendik. Başbakan bugün Güzelyurt’ta geziyordu. Dün süt dağıtıyorlardı. Bizim muhatabımız olmadı. Başbakanı beklerken Tarım Bakanı ve Maliye Bakanı ile görüştük. Bizlere hiçbir öneride de bulunmadılar. 20 ton eti hayvancılar olarak biz alıp ihtiyaçlı ailelere dağıtmayı da önerdik. Kasap istemiyor, restorancılar istemiyor, hayvancılar istemiyor. Bu eti bir tek Başbakan getirmek istiyor” dedi.
B PLANI DA C PLANI DA MEVCUT
Eylem planının yalnızca bir A planı olduğunu kaydeden Darbaz, “Bu hayvancının B planı da C planı da var. B planı olarak Yeşil hat tüzüğünü kullanacağız. Bizim bu traktörleri getirmemiz büyük bir masraf, işimizden gücümüzden geri kaldık. Bugün yerler içerler gezerler biz ise güneşin altında hakkımızı arıyoruz. Bunlara boyun eğmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
KARŞIMIZDA MUHATAP BULAMIYORUZ
Eylemin yalnızca hayvan üreticilerinin meselesi olmaktan çıktığını ve toplumsal bir mesele haline geldiğini de aktaran Darbaz, “Bunlardan hiçbir şey olmayacağına karar verdik ve bu eylem toplumsal mücadeleye doğru evriliyor. O zaman da bunlar o koltuklardan gitmelidir. Biz haklarımız için yola çıktık ama muhatabımızı karşımızda bulamıyoruz. Bu memleket sahipsiz değil. Kırılan dökülenlerin sebebi Başbakan’dır bunun hesabını da vermeli” mesajını verdi.