Meclis’te 20 ton ithalat yapılacağı belirtilmiş olmasına rağmen, şu anda 60 tondan bahsedildiği ve bu etlerin paketlenme tarihinin 2022 olduğuna dair iddiaları üzerine açıklamalarda bulunan Erhürman, hükümete sert tepki gösterdi
Tufan Erhürman, yaptığı açıklamada, ithal donmuş kıyma ve et konusundaki belirsizliklerin ve yanlış bilgilendirmelerin halkı ve üreticileri tedirgin ettiğini vurguladı. Erhürman, “Hayvancılar, kasaplar ve lokantacılar bu ithalatı istemiyor. Meclis’te 20 ton denmesine rağmen, şimdi 60 tondan söz ediliyor. Gelen etlerin paketlenme tarihinin 2022 olduğuna dair iddialar var. Bu şekilde plansız ve kamuoyunu daha da gerecek bir ithalat, üreticiyi üretimden soğutabilir, tüketiciyi de daha fazla güneye yönlendirebilir” dedi.
“NEDEN KAÇIYORSUNUZ?”
Erhürman, hükümetin eylemcilerle görüşmekten kaçındığını belirterek, daha önce de birçok eylem olduğunu ve o dönemin başbakanlarının eylemcilerle görüşmekten kaçmadığını hatırlattı. “Bir hükümet, hele de haklı olduğunu düşünüyorsa, neden kaçar eylemcilerle görüşmekten? Bu ülke küçücük. Polisi de, eylemcisi de, üreticisi de, tüketicisi de, siyasetçisi de ya akraba, ya arkadaş, ya komşu, ya köylü… Başbakanlık’ta görüşmeseniz, sokakta bir yerlerde yüz yüze bakacaksınız eninde sonunda” diye konuştu.
“PİRÜS ZAFERİ UYARISI”
Erhürman, hükümetin bu tutumunun uzun vadede kimseye fayda sağlamayacağını ve “Pirüs zaferi” olarak adlandırılan, kazandığını sananın aslında kaybettiği bir duruma dönüşeceği konusunda uyardı. “Süründürdüm, yendim demek için mi bekleyeceksiniz? Öyle mi olur bilmem ama oldu varsayın. ‘Pirüs zaferi’ diye bir deyim var! Kazandığını sananın aslında kaybettiği zafer. Öyle bir şey çıkacak karşınıza! Dahası sizi bırakın, ülke ve halk kaybedecek” dedi.
TOPLUMSAL HUZUR VE DUYARLILIK ÇAĞRISI
Erhürman, hükümetin halkın taleplerini dikkate alarak daha şeffaf ve planlı bir şekilde hareket etmesi gerektiğini savundu. Bu tür yaklaşımların toplumsal huzuru bozduğunu ifade eden Erhürman, “Hani bir zihniyetten söz ediyoruz ya! İşte bu zihniyet yalnızca gailesini çekmediği, geleceğini düşünmediği için değil, bu yüzden de bu ülkeye, bu halka yabancı” diyerek sözlerini tamamladı.
İthal donmuş et konusu, ülkede büyük bir tartışma yaratmaya devam ederken, hükümetin bu konudaki tavrı ve eylemcilerle diyaloğa girme konusundaki isteksizliği, siyasi arenada da gerginliği artırıyor. Üreticiler ve tüketiciler, ithalatın yaratacağı olumsuz etkiler konusunda endişeliyken, muhalefet, hükümeti daha duyarlı ve şeffaf olmaya çağırıyor. Bu süreçte, halkın ve ülkenin zarar görmemesi için daha yapıcı adımlar atılması gerektiği açıkça ortada.