Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altunç, küresel iklim değişimi ve bunun sonucunda çölleşme ve kuraklığın artması nedeni ile ilerleyen zamanlarda bölgede daha fazla ve uzun süreli toz taşınması beklendiğini açıkladı.
“Toz taşınımının temel nedeni, kuraklık ve çölleşme olup, çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklık, Kıbrıs’ın da aralarında bulunduğu birçok ülke için tehdit oluşturmaktadır” ifadesini kullanan Prof. Dr. Mustafa Altunç, toz taşınımının dünya ekosistemi için büyük önem taşıdığını söyledi.
“İNCE TOZ PARTİKÜLLERİ, TAŞINDIKLARI BÖLGELERDE EKOSİSTEM ÜZERİNDE ÇEŞİTLİ ETKİLER BIRAKMAKTA”
Kıbrıs’ın, coğrafi konum nedeni ile dünyadaki en önemli iki toz kaynağı olan Afrika (Sahra Çölü) ve Orta Doğu kaynaklı çöl tozlarının etkisi altında bulunduğunu anımsatan Mustafa Altunç, “Çöller üzerinde oluşan alçak basınç merkezlerinin yükselici hareketi ve kuvvetli rüzgarlar vasıtası ile çöllerden kalkarak atmosfere karışan, boyutları mikronlarla ifade edilen ince toz partikülleri çok uzak bölgelere kadar taşınmakta ve taşındıkları bölgelerde insanlar ve ekosistem üzerinde çeşitli etkiler bırakmaktadır” diye konuştu.
“HER YIL YEDİ MİLYON İNSAN, KÜRESEL OLARAK KÖTÜ HAVA KALİTESİ YÜZÜNDEN ÖLÜYOR”
Altunç, çöl tozlarının, insanlara migren, astım vb. gibi bazı rahatsızlıkları tetiklediğini, Solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık probleminin ortaya çıkmasına sebep olduğunu ve bunun yanı sıra, ulaşım, turizm gibi ekonomik faaliyetlerin aksamasına günlük hayatın zorlaşmasına da neden olduğunu vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine işaret eden Altunç, “Her yıl yedi milyon insanın küresel olarak kötü hava kalitesi yüzünden öldüğü tahmin edilmektedir” açıklamasında bulundu.
“BÖLGEDE UZUN SÜRELİ TOZ TAŞINIMI BEKLENİYOR”
Altunç açıklamasının devamında ise, küresel iklim değişimi ve bunun sonucunda çölleşme ve kuraklığın artması nedeni ile ilerleyen zamanlarda bölgede daha fazla ve daha uzun süreli toz taşınmasının beklendiğini açıkladı.
Kaynak: Kıbrıs Postası