CTP Milletvekili Fide Kürşat, Ceren Ercih’in konuğu oldu.
Hayvan Yetiştiricileri ve Üreticilerinin eylemi sonlandırmadığını yalnızca askıya aldığını kaydeden Kürşat, “Eylem tam olarak sona ermedi Hayvancılar Birliği durumu tam olarak kamuoyu ile paylaşamadı” dedi. İthal etlerin 2023 tarihli olduğuna dikkat çeken Kürşat, “Önce minareyi çaldılar 2023 kesimli etler yola çıktı ve yasa gücünde kararname ile tüzük değişikliği yaptılar böylelikle etlerde 8 ay maddesi kaldırıldı” dedi.
SERTİFİKALI ETLERDE SALMONELLA TESPİT EDİLDİ
İthal etlerin hem hayvan hem de insan sağlığı açısından riskli olduğuna dikkat çeken Kürşat, “Türkiye kendi içinde bile birçok hayvan hastalığı nedeniyle bazı bölgelerde karantina uyguluyor. Türkiye’de geçtiğimiz hafta sertifikalı AB’den gelen ithal etlerde bile yapılan tahlillerde salmonella olduğu tespit edildi. Bu şartlarda ülkemizi hayvan hastalığı konusunda korumamız gerek” dedi.
İTHAL ET KONUSU GÜNEY’LE DE GÖRÜŞÜLEBİLİRDİ
Vatandaşın ucuz et yemesi kadar gıda sağlığına uygun et tüketmesi gerektiğini kaydeden Kürşat, “Güney Kıbrıs’tan gelmesi ile navlun ücretleri daha da azalacaktır. Nasıl ki narenciye de gerekli adımlar yapıldı ithal et konusunda da gerekli görüşmeler yapılabilirdi” ifadelerine yer verdi.
BU GİRDİ MALİYETLERİ İLE ÜRETİM RİSKLİ HALE GELDİ
Hayvancılık sektöründe sorunların ileriye yönelik çözülmesinin tek yolunun hayvan varlığını arttırılması ve girdi maliyetlerini düşürülmesi olduğunu söyleyen Kürşat, sektörün sürekli artan giderlerine ise şu sözlerle dikkat çekti, “1 Haziran itibari ile elektrik yüzde 13 daha zamlandı. Yerelde üretim yapmak hem esnaf, hem de üretici açısından risk durumuna geldi ve küçük orta ölçekli işletmeler akaryakıt ve elektrik gibi girdiler noktasında mücadele edemez hale geldiler” dedi.
ÜRETİCİ İÇİN KREDİ VE HİBELERİ GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ
Birçok üreticinin ağıllarına kilit vurduğunu ve hayvanları satılığa çıkarttığını kaydeden Kürşat, “Verilen teşvikler yeniden gözden geçirilmeli. Hayvan varlığını arttırmaya yönelik kredi ve hibeleri konuşmalıyız. Eğer üretimden koparsak bu üreticiler geri gelmez hayvancılık diğer sektörlere benzemez bir kere mandıra kilit vurdu mu geri dönüşü artık imkânsız hale gelir” ifadelerini kullandı.
HELLİM MALİYETİ ÇOK YÜKSEK
Hellim ve ithal et fiyatlarının aynı olmasının en belirgin sebebinin maliyet fiyatlarının yüksek olmasına bağlı olduğunu kaydeden Kürşat, “Süt çiftlikten çıktığı andan itibaren maliyetler artarak devam ediyor bugün bir litre destekli süt fiyatı 20 TL. İmalatçıya verildiği noktada 18 TL. 10 litreden bir kilo hellim elde edilir sadece sütün maliyeti 180 TL. Gazı, elektriği, dağıtım ağı gibi birçok girdiyi daha hesapladığımızda bugün hellimin belki 400 TL değil 300 -350 TL’lerde olması gerekir. Günün sonunda bu kötü yönetimin faturasını tüketici ödüyor” dedi.