Eski Maliye Bakanlarından Birikim Özgür Hakikat TV’de katıldığı “Dobra Dobra” programında önemli değerlendirmelerinde bulundu.
Mehmet Ercan’ın sorularını yanıtlayan Özgür, siyasetin fazla bireyselleştiğini ifade ederek, ortada topumsal ya da partisel bir vizyon veya hedef olmayınca herkesin kendi hesabını görmeye çalışacağını anlattı.
Siyasi bir iflasın yaşanmakta olduğunu dile getiren Özgür, “bir liderlik ve ülkenin önünü açacak işlerin yapılması yönünde bir irade şekillenemiyorsa orada bir siyasi iflastan bahsedilmesi gerekir. Siyasi iflasın gereği de halk iradesine tekrardan başvurmaktır” dedi.
Birikim Özgür, “erken seçim zamanı değil” mesajlarının iç siyasetteki iflası kangrenleştireceğini belirterek, yaşananları biraz üzülerek, biraz da kızarak takip ettiğini söyledi.
“ERKEN SEÇİMDEN CTP BİRİNCİ PARTİ ÇIKACAK”
Yapılacak bir erken seçimden CTP’nin birinci parti çıkacağını kaydeden Özgür, bunun sonrasında gelişecek siyasi tartışmaların ekonomiye de muhakkak etkisi olacağını ifade etti.
Birikim Özgür, ülke ekonomisinin kamu maliyesine bağımlı olduğunun altını çizdi ve özel sektör odaklı bir gelişimin söz konusu olmadığını söyledi.
Özgür, KKTC’nin ekonomik anlamda Türkiyesiz ayakta duramayacağını belirterek, “bu kadar yakın olduğumuz bir ülke ile aramıza mesafe koymak işin doğasına terstir. Biz kiminle yakınlaşıp kiminle ekonomiyi yürüteceğiz?” diye sordu.
“KKTC’NİN GÜÇLENMESİNİN GEREKLİLİĞİ POZİTİF BİR VİZYONLA ANLATILMALI”
Devlet oluşum sürecinin tamamlanmasının ve sürdürülebilir bir yapıya ulaşmanın mevcut ortamı bozacak şekilde “kendi kendimizi yönetelim” şekline dönüştürülmesinin ilişkilere ciddi anlamda zarar vereceğine işaret eden Özgür, KKTC’nin güçlenmesinin gerekliliğinin pozitif bir vizyonla anlatılması gerektiğini söyledi.
Türkiye’den KKTC’ye kabloyla elektrik getirilmesi projesine ilişkin olarak, “sütten dilimiz yandı yoğurdu üfleyerek yemeliyiz” diyen Özgür, öncelikle elektrik alanının ıslah edilmesi, mevcut ucube yapının ortadan kaldırılması ve uluslararası elektrik ticaretine hazır hale gelinmesi gerektiğini kaydetti.
Özgür, kablo ile elektrik projesinin bu paralelde seyretmesi gerektiğini ifade ederek, “olması gereken budur” dedi.
Birikim Özgür şunları kaydetti:
“su tecrübesini yaşadık. Suyla ilgili su kurumu kuracaktık. Belediyelerin rızasını alarak altyapı yapma görevini tek bir şirkete ihaleyle verecektik. Bunu unutturduk. Niye unutturduk? Özelleştirme karşıtlığı üzerinden, “egemenliğimize Türkiye karışmasın” argümanı kullanıldı. Ama yalandı. Çünkü egemenlikten kasıt bir halkın egemenliği değildi. Kastedilen belediyelerin sahip oldukları rantlardı.”