Yaşanan salgının ve sağlığa bağlı ölümleri psikolojik, sosyal ilişkiler belirsizlik ve yaşamsal kırılganlık açısından değerlendirmek gerekmektedir. Zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlık için diğerleriyle kurulan anlamlı sosyal ilişkiler büyük önem taşımaktadır.
Covit 19 süreciyle birlikte dostça ilişkiler uzaktan yürütülmeye başlanmış ve pek çok sosyal aktiviteye ara verilmek zorunda kalınmıştır. Yaşanan fiziksel izolasyon sonucunda pek çok insan dar fiziksel alanları monoton bir akış içerisinde paylaşmak zorunda kalmıştır. Anlamlı sosyal ilişkilerden mahrum kalmak bireydeki depresif belirtileri, kaygı belirtilerini ve yalnızlık hislerini artırabilmektir.
Bu durumda kişinin aşırı duygusallık sonucu yanlış kişilere ve yanlış kararlara itebilmektedir. İnternet ve sosyal medyada geçirilen uzun süreler zihinsel ve duygusal becerilerin zarar görmesine neden olmuştur. Kişi bu yaşadığı duygu durumunu anlamlandıramayabilir. Akılca olmayan kararlar alma, uygun olmayan davranışla, kaygı düzeyinde yoğun bir artış, sevgiyi ve şefkati başka kişilerden beklemek gibi psikolojik ve davranışsal sonuçlar olabilmektedir.
Bilinçaltı etkileri; sürekli bireylerin ölüm bilgilerine maruz kalıyor olmak bilinçaltımızdaki geçmiş travmalarınızı harekete geçirilmesini tetiklemektedir.
Bu süreç için neler yapılabilir? Her gün zorunlu hissedip açık havada yürüyüş yapmak, kitap okumak, meditasyon yapmak, hedef belirlemek ve hedefini başarana kadar taktik değiştirmek.
Not; üzücü hatıraların içeriğine mutluluk şifresi koyabilir. Bu duygular evrensel değildir. Tersine sarsıcı bir acınız veya üzüntünüzü olayın dışında birisi gibi hatırlarsınız, kendinizi bir adım dışarıda tutarsanız size daha az acı verir.