Açıklamada, hava sıcaklıklarının 1982’den bu yana en düşük seviyeye, -7 dereceye kadar düşmesiyle birlikte, Güney gazetelerinde “Kuzey’den elektrik gelmezse karanlığa gömüleceğiz” şeklinde yapılan yorumların her iki bölgede de elektrik üretiminde ciddi sorunların yaşandığını gösterdiğine dikkat çekildi. Ayrıca, bir anaokulu öğretmeninin, klimanın çalışmadığını ve bu nedenle çocukların üşüdüğünü belirtmesi, ülkenin altyapı sorunlarının küçük yaştaki çocuklara dahi yansıdığını vurgulayan SDH, bu durumu düşündürücü buldu.
Açıklamada, hükümete seslenerek elektrik alanındaki sorunların sadece mali sebeplerle açıklanamayacağını belirten SDH, çözüm önerileri sundu. Çözümün basit ve etkili olduğuna inanan SDH, belediyelere yetki devri yapılmasını önerdi. Avrupa Birliği’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına, özellikle güneş enerjisine, hibe kredileri sağladığını belirten SDH, bu kaynağın kullanılması gerektiğini ifade etti.
Öneriler arasında, Geçitkale Barajı’na bir hidroelektrik santrali kurulması, belediyelerin çöpten biyogaz ve gübre üreterek enerji elde etmeleri, deprem riski nedeniyle Gemikonağı’na bir demir-çelik fabrikası kurulması ve bu tesisin atık ısı enerjisini dönüştürerek Girne’ye elektrik sağlaması gibi projeler yer aldı. Ayrıca, Kıb-Tek’in personel ve mali kaynak sıkıntılarına çözüm olarak, Demiryolu Lisesi, Tapu Lisesi gibi meslek liseleri kurulmasının ve bu okullardan mezun olacak öğrencilerin Kıb-Tek’e eleman olarak kazandırılmasının önerildiği bildirildi.
SDH Genel Başkanı Alper Özsakınç, açıklamasının sonunda, “Her şey para demek değildir. Biraz vizyon, biraz düşünme…” diyerek, ülke kaynaklarının verimli kullanılmasının önemine vurgu yaptı. Özsakınç, “Minik öğrencilerin vebali birilerinin yakasında…” şeklinde ifadelerle, elektrik kesintilerinin ülke halkı üzerinde yarattığı olumsuz etkileri dile getirdi.