Güney Afrika hükûmeti, yeni tip koronavirüsün (COVID-19) “Omicron” varyantı nedeniyle çok sayıda ülkenin Güney Afrika’ya seyahat yasağı uygulamasına tepki gösterdi.
Sağlık Bakanı Joe Phaahla, Güney Afrika’nın COVID-19’un yeni varyantı konusunda şeffaflıkla hareket ettiğini ve seyahat yasaklarının Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) norm ve standartlarına aykırı olduğunu öne sürdü.
Phaahla, yeni varyantın Delta ve Beta’ya göre daha hızlı yayılma ihtimali bulunduğunu, ancak mevcut aşıların “Omicron” varyantına karşı etkili olmasının muhtemel görüldüğünü söyledi.
Dışişleri Bakanı Naledi Pandor ise açıklamasında, Güney Afrika’nın tüm ülkelerin vatandaşlarını korumak için gerekli önlemleri alma hakkına saygı duyduğunu bildirdi.
“Aceleye getirilmiş bir karar gibi görünüyor”
Pandor, Birleşik Krallık’ın Güney Afrika’ya uyguladığı seyahat yasağı kararına atıfta bulunarak, “Bu karar henüz DSÖ’nün bile tavsiyede bulunmadığı, aceleye getirilmiş bir karar gibi görünüyor” dedi.
Bakan Pandor, söz konusu seyahat yasaklarının ülkenin turizmine ciddi zarar vermesine yönelik endişelerini dile getirdi.
İlk yasağı İngiltere uyguladı
İngiltere, 25 Kasım’da Güney Afrika’da yeni varyantın tespit edilmesinin ardından ülkeye seyahat yasağı uygulama kararı almıştı.
Bu takiben 26 Kasım’da aralarında Türkiye, ABD, Rusya, İtalya, Kanada, Japonya, İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bulunduğu çok sayıda ülke, Güney Afrika’ya seyahat kısıtlamaları getirmişti.
Güney Afrika, Ulusal Koronavirüs Komuta Konseyini toplayacak
Güney Afrika Cumhurbaşkanlığı, COVID-19’un yeni varyantıyla ilgili gelişmeleri değerlendirmek üzere 28 Kasım’da Ulusal Koronavirüs Komuta Konseyini (NCCC) toplama kararı aldı.
Cumhurbaşkanlığı Kontenjanından atanan Bakan Mondli Gungubele, bu toplantının sonuçlarına göre gelecek günlerde daha fazla istişarenin gerçekleşeceğini belirtti.
Gungubele, yeni varyantın tespitinin Güney Afrika’nın yüksek düzeyde bilimsel kapasiteye sahip olduğunu kanıtladığını ifade etti.