Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 ile mücadelede gerekli araçların ihtiyaç sahibi ülkelere ulaştırılması ve virüsün bu yıl içinde küresel acil durumdan çıkarak kontrol altına alınması için geçen yıl duyurduğu 23 milyar dolar yardım talebini yineledi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada, COVID-19 ile Mücadele Araçlarına Erişimi Hızlandırma (ACT-A) inisiyatifinin yenilenmiş stratejisi ve bütçe planlamasına dair bilgi verildi.
Dünya nüfusunun önemli bir bölümünün hala COVID-19’un aşı, test ve tedavi ekipmanlarına ulaşamadığının altı çizilen açıklamada, “Salgının başlamasından bu yana dünyada 4,7 milyar COVID19 testi yapıldı. Düşük gelirli ülkelerde ise bu ülkelerin nüfusunun sadece yüzde 0,4’ünü oluşturan 22 milyon test yapıldı.” ifadeleri kullanıldı.
Ayrıca düşük gelirli ülkelerdeki toplam nüfusun sadece yüzde 10’unun COVID-19 aşısı yaptırabildiğine işaret edildi.
Aşı eşitsizliği yeni varyantların çıkmasına yol açıyor
Aşı ve diğer COVID-19 ile mücadele araçlarına erişimdeki eşitsizliğin, virüs nedeniyle can kayıplarına neden olmanın yanı sıra COVID-19’un yeni ve daha tehlikeli varyantlarının çıkması riskine yol açtığı da vurgulandı.
Salgınla mücadelede yüksek ve düşük gelirli ülkeler arasındaki maddi finansman boşluğunu Eylül 2022’ye kadar kapatmak için gelişmiş ülkelerden 16,8 milyar dolar talep edildi.
Orta gelirli ülkelerin ise ACT-A’nın talep ettiği toplam 23 milyar dolarlık yardımın 6,5 milyarını kendi kendilerini finanse ederek sağlamasının hedeflendiği belirtildi.
İstenilen para toplanırsa kısa vadede 600 milyon dozluk bir Pandemi Aşı Havuzu oluşturularak dünya ülkelerinin bu yılın ortasına kadar nüfuslarının yüzde 70’ini aşılama hedeflerine katkı sağlanacağı ve bunun yanı sıra 700 milyon COVID-19 testi, 433 milyon metreküp oksijen, 1,7 milyon koruyucu elbise ve 120 milyon COVID-19 hastasının tedavisi için gerekli diğer ekipmanların temin edilebileceği kaydedildi.
COVID-19’un küresel acil durumu bu yıl bitebilir
Açıklamada görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, COVID-19’un Omicron varyantının yayılmasının, virüsle mücadele araçlarına ulaşım ihtiyacını çok daha acil hale getirdiğini vurgulayarak “Yüksek gelirli ülkeler ACT-A girişimine adil oranda katkı yaparsa bu ortaklık orta ve düşük gelirli ülkelerdeki aşı, test ve ilaç eksikliğini kapatmaya yardımcı olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Ghebreyesus, “Bilim sayesinde dünya COVID-19 ile mücadele araçlarına erişme imkanı buldu. Bu araçlar dünyada adil olarak dağıtılırsa COVID-19’u bu yıl içinde küresel acil durum olmaktan çıkarabiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.
ACT-A girişimi, salgınla mücadelede küresel eşitliğin sağlanması için yardım çağrısını Ekim 2021’de başlatmıştı.