Kıbrıs İlim Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Günay yazdı:
Globalleşmenin etkisiyle iletişim teknolojilerinde de hızlı değişim bir değişim ve gelişim gözlenmektedir. İletişim teknolojilerindeki bu değişim ve gelişim, geleneksel pazarlama iletişim yöntemlerini kullanan firmalar için büyük sıkıntılar yaşamalarına neden olacaktır. Küresel rekabet ortamında rakiplerinden üstünlük sağlamak isteyen firmalar sürekliliğini devam ettirebilmesi için dijital pazarlama ekseninde yer alması gerekmektedir. Medyanın dönüşmesi ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte firmalar, ürün ya da hizmetlerini pazarlamak için alışılmışın dışında pazarlama stratejileri geliştirmeye başladılar. Bunların odağında ise sosyal medyada içerik oluşturma ve oluşturulan bu içerikleri yayma bulunmaktadır. İçeriği yaymak için en iyi yöntem influencer (etkileyici) pazarlamadır. Sosyal medya fenomenliği küçük veya büyük çaplı işletmeler için ürün veya hizmetin tanıtımının yapıldığı bir alan iken, fenomenler için ise bir meslek haline gelmiştir.
Instagram, Snapchat, Facebook, TikTok, Linkedin, Twitter ve Youtube gibi sosyal ağlarda, markalı içeriklerle şirketleri temsil eden kişilere rastlanmaktadır. Bu kişilere kısaca influencer denilmektedir. Bu arada sosyal ağların “elektronik sözlü iletişim”de (eWOM) önemli bir role sahip olduğunu ve sosyal medyanın tüketicilerin satın alma kararları üzerinde önemli bir etki taşımaktadır.
Dünya nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan internet kullanıcılarının büyük bir bölümü aynı zamanda her gün Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Tumblr, Linkedin, Medium, Snapchat gibi sosyal ağları, mikro blogları ve blogları takip etmektedir. Kısacası dijital medya (bloglar, mikro bloglar, sosyal ağlar vb.) milyarlarca kişinin ürettiği ve tükettiği bir ortam olarak karşımızdadır.
Buna ek olarak sosyal ağlar, sözlü iletişim için değerli fırsatlar oluşturur. Örneğin sosyal ağlar hem normal kullanıcıların hem de çevrimiçi etkileyicilerin (fenomen, influencer) bir marka, ürün ya da hizmet hakkındaki düşüncelerini paylaşmaya imkân vermektedir.
Influencer, sosyal medya kanallarında belirli bir takipçi sayısına ve/veya popülerliğe sahip olan dolayısıyla da kalabalık bir kitleyi etkileme ve harekete geçirme yeteneği ve imkânı olan kişilere verilen isimdir. Dolayısıyla markalar, bir sosyal medya influencerı aracılığıyla gerek var olan müşterileriyle gerekse potansiyel müşterileriyle etkileşim kurabiliyor veya marka sadakati oluşturabilmektedir.
“Influencer”lar sosyal ağlarda gıda, turizm, moda, kişisel bakım, alışveriş ve kültür-sanat gibi belirli konularda / kategorilerde düzenli içerik üretip internet kullanıcılarının ilgisini
çekerek bir süre sonra milyonlarca kişiden oluşan bir kitleye sahip olurlar. Sosyal medya etkileyicilerinin, hazırladıkları içerikler özgün, sürekli ve güvenilir olursa sahip oldukları kitle de doğru orantılı olarak artacaktır.
Sosyal medyayı kullanan tüketiciler, yüksek takipçisi olan fenomenleri daha güvenilir ve fikir lideri olarak görmektedirler. Şirketlerin takipçi sayısı yüksek, güvenilir ve popüler olan influencerlar (fenomenler) ile çalışması satışların arttırılması, marka bilinirliği konularında katkı sağlayacağı unutulmamalıdır. Sonuç olarak, günümüz pazarlamasında “Influencer Marketing” en etkili yöntemdir.
Yrd. Doç. Dr. Tuğrul GÜNAY
Kıbrıs İlim Üniversitesi
Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi