Okul öncesi öğretmenleri ne yapar ?
Çocuk gelişimciler ne yapar ?
Okul öncesi öğretmenliği üniversitelerin okul öncesi öğretmenliği bölümünden mezun olmuş kişilerdir. Bu bölüm dört yılda tamamlanır. Okul öncesi dönem 0-6 yaşı kapsar. Okul öncesi öğretmenleri 0-6 yaş çocukların eğitimlerinden sorumludur. Okul öncesi öğretmenliği 1998 yılında ortaya çıkmıştır. Okul öncesi öğretmenliği denildiğinde insanlar çocuk gelişimci olarak algılayabiliyor. O yüzden halkımızın kulağına anaokulu öğretmenliği veya çocuk gelişimi daha çok duyulduğu için okul öncesi öğretmenliği denildiğinde konuyu biraz açmak gerekebiliyor.
Çocuk gelişimi daha geniş bir yelpazaye sahiptir. 0-18 yaş aralığını kapsar. Bu yaş gurubunda çocuklar da ve gençler de vardır. Bu alanın içinde bakıma muhtaç özel gereksinimli çocuklar da vardır. Bu bölüm iki yıl okuduktan sonra ön lisans mezunu olursunuz. Daha sonra 4 yıla tamamlayarak okul öncesi öğretmeni olabilirsiniz. Eğer çocuk gelişimi bölümünü devam ettirmek isterseniz iki yıl daha çocuk gelişimi okuyup çocuk gelişim uzmanı olabilirsiniz.
Çocuk gelişim uzmanı öğretmenlik yapabilir mi ?
Elbette yapabilir. Okul öncesi öğretmenliği çocuk gelişimci değildir diye bir algı var fakat ana dallarında çocuk gelişimci çalışabiliyor. Okul öncesi öğretmeni sınıf öğretmenliği yapabildiğinde çocuk gelişimci yardımcı öğretmen olabiliyor. Çocuk gelişimi bölümleri Sağlık Bilimleri Fakültesinde işlenirken okul öncesi öğretmenliği Eğitim Fakultesinde işleniyor.
Staj konusuna gelecek olursak : Üniversitenin üçüncü yılında gözlem stajı oluyor. Staj zamanında kendi okulumuzu kendimiz buluyoruz. Okul bitmeden staj yapılması öğrenciye girişkenlik sağlıyor. Nasıl bulurum? Nasıl başvuru yapabilirim? Derken kendinizi stajınızı başarıyla tamamlamış buluyorsunuz.