Transatlantik yolcu gemisi Titanic’in Atlas Okyanusu’nda buz dağına çarparak batışının 110’uncu yıldönümü. Tarihin en büyük deniz kazalarından biri olarak anılan faciada bin 500’den fazla kişi hayatını kaybetti.
Hizmete girdiğinde dünyanın en büyük yolcu gemisiydi, batmayacağı iddia ediliyordu. Gösterişli yolculuk Atlas Okyanusu’nun derinliklerinde son buldu.
15 Nisan 1912’de buz dağına çarparak batan Titanic’in trajik hikayesi, “Büyük Deniz Faciası” olarak tarihe geçti.
269 metre uzunluğundaki buharlı yolcu gemisi Titanic, 10 Nisan 1912’de, İngiltere’nin Southampton kentinden ilk kez demir aldı.
İlk yolculuğunda buz dağına çarptı
ABD’nin New York şehrine gitmek üzere 2 bin 224 yolcu ve mürettebatla yola çıktı. Yolculuğunun 5’inci gününde gece saatlerinde bir buz dağına çarptı. 2 saat 40 dakika içinde Atlas Okyanusu’nun buzlu sularına gömüldü.
İkiye ayrılarak batan gemide, bin 500’den fazla kişi hayatını kaybetti. Yardım çağrılarına yanıt veren Carpathia adlı yolcu gemisi, filikalardaki 705 kişiyi kurtardı.
Kazadan kurtulan en küçük yolcu, 9 haftalık Millvina Dean’di…
Millvina Dean, annesinin anlattığına göre bir çuval içine koyularak kurtarılmış. Dean ” Abim de oradaymış ama onu bulamamışlar. Daha spnra kurtarıldığımız gemide bulunmuş” dedi.
Dean, 2009 yılında 97 yaşında hayatını kaybetti.
Titanic’e bileti vardı yetişemedi
Titanic’e binmek üzere bilet alıp gemiye binemeyenler de vardı. Onlardan biri de tıp profesörü, bilim insanı ve devlet adamı Besim Ömer Akalın’dı…
Akalın, Washington’da gerçekleşecek konferansa Osmanlı Devleti’ni temsilen katılmak üzere Titanic gemisinden bilet aldı. Fakat olumsuz hava koşulları sebebiyle gemiye yetişemedi.
Enkazı 73 yıl sonra bulundu
Titanic’in enkazının yeri kazadan 73 yıl sonra tespit edildi.
1985 yılında yapılan araştırmalarda, dev yolcu gemisinin enkazına 3 bin 657 metre derinlikte ulaşıldı.
Enkazın fotoğrafları çekildi, alınan parçalar incelendi. Bozulmadan kalan birçok kişisel eşya da çıkarılarak sergilendi.
10 yıl içinde Titanic yok olabilir
Yapılan son incelemeler, enkazın yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
Gemiden kalan demir yığını, su altı bakterileri tarafından yeniyor, dağılan parçalar dalgalarla taşınıyor.
Büyük bir ekosisteme ev sahipliği yapan geminin on yıl içinde tamamen yok olacağı tahmin ediliyor.
Grafik: Hafize Yurt