Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ) Mütevelli Heyeti Başkanı ve Kıbrıs Üniversiteler Birliği (KÜB) Başkanı Selman Arslanbaş, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nun (YÖDAK), pandemi sürecinde gösterdiği çabalara dikkat çekti. Akademik hayatın, öğrenci ve bilgi odaklı yürütülebilmesi için tüm paydaşların büyük özveriyle çalıştıklarını vurgulayan Arslanbaş, “Milli Eğitim Bakanı ve bürokratları, YÖDAK Başkanı ve üyeleri, Üniversiteler Birliği ve Yurtlar Birliği üyeleri el ele verip ‘sağlıklı bir eğitim öğretimi nasıl planlarız’ düşüncesiyle geceli gündüzlü çalışıyor.
Biz de bu çabalara destek olacağız” dedi. COVID-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler doğrultusunda üç dönem uzaktan eğitim veren KKTC üniversiteleri, 2021-2022 Güz döneminde yüz yüze eğitime geçme kararı aldı. Kıbrıs Üniversiteler Birliği Başkanı Selman Arslanbaş, KÜB’ün, okullarda yüz yüze eğitimin bir kez daha aksamaması için almış olduğu kararların, başta Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK olmak üzere, tüm KKTC Yüksek Öğretim paydaşlarıyla uyum içinde olduğunu söyledi. Akademik hayat normale dönmesi, sağlıklı/kesintisiz bir eğitim dönemi ve öğrenci memnuniyeti odaklı çalışmalar yaptıklarını kaydeden Arslanbaş, “KKTC Milli Eğitim Bakanı ve bürokratları, YÖDAK başkanı ve üyeleri, Üniversiteler Birliği ve Yurtlar Birliği üyeleri, Ekonomik Örgütler Platformu üyeleri el ele verip öğrenciyi adaya nasıl getiririz, eğitim öğretimi sağlıklı bir şekilde nasıl planlarız düşüncesiyle geceli gündüzlü çalışıyor” dedi. “Bursluluk oranlarımızı yüzde 80’lere çıkardık” Yüz yüze eğitim ve öğrencilerin KKTC’ye getirilmesi noktasında tüm paydaşların büyük bir özveriyle çalıştıklarının altını çizen Selman Arslanbaş sözlerini şöyle sürdürdü: “KKTC, bilindiği üzere nüfusunun yüzde 30’unu öğrencilerin oluşturduğu bir öğrenci adası. Öğrencilerimiz de KKTC’de huzurlu bir eğitim süreci geçiriyorlar.
Maalesef tüm dünyayı kasıp kavuran pandemi süreci KKTC Üniversite sektörünü de etkiledi ancak biz Kıbrıs Üniversiteleri olarak duruma çok çabuk entegre olduk, öğrencilerimizin eğitim süreçlerinin sekteye uğramaması adına gecemizi gündüzümüze katarak çalıştık. Bursluluk oranlarımızı sırf daha çok öğrenci adaya gelsin diye yüzde 80’lere çıkardık. Bu üniversitelerin öğrenci ücretlerinin büyük kısmını kendi bütçelerinden finanse etmesi demektir. Üniversitelerimiz, uluslararası akademisyen temini, dijital ve teknolojik süreçlere yapılan yatırımlarla, tercih burslarıyla, kampüs ve toplu ulaşım yatırımlarıyla, tercih dönemlerinde Türkiye ve dünya genelinde ciddi tanıtım ve reklam bütçeleri ile KKTC yükseköğrenimi için çok büyük fedakarlıklar yapmaktadırlar. Bizler, bu süreçte devletimizin desteğini hep yanımızda hissettik, hissediyoruz. Hedefimiz; sağlık koşulları aksini gerektirmediği sürece seyreltilmiş şekliyle yüz yüze eğitimi devam ettirmek.
” Herkesin taşın altına elini koyduğu, KKTC’nin yükseköğrenim adası olması yolunda ortak aklın egemen kılındığı, şehirlerin, sokakların eski hareketliliğine döndüğü ve kampüslerin cıvıl cıvıl olduğu yeni bir dönem hayal ettiklerini dile getiren Selman Arslanbaş, “tüm bunları hayata geçirmek adına etkin ve kararlı adımlar atılması yönünde, başta Eğitim Bakanlığımız ve YÖDAK olmak üzere, paydaşlarımızla iletişimi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. Milli Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun, “paydaşları sürekli bilgilendirmesi ve süreci birlikte yürütme” noktasındaki iradesinin takdire şayan olduğuna vurgu yapan Arslanbaş, “Bakanımızın yüz yüze eğitim için gösterdiği çabaya destek olmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. KKTC’de, aşı ve PCR testleri temininde sıkıntı yaşanmadığını da kaydeden Arslanbaş, öğrencilerin sorunsuzca adaya gelebilmeleri için uçuşların artırılması yönünde yoğun bir diplomasi trafiği yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.