Galaksinin ortasında dev kütleli bir kara delik görüntülendi. Bu dev kara delik Güneş’in kütlesinin 4 milyon katı büyüklüğünde. Varlığı 1974’ten beri bilinen ama ilk kez doğrudan görüntülenen kara delik dünyadan 26 bin ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.
Galaksinin merkezinde dev kütleli kara delik ilk kez görüntülendi.
Sagittarius A adlı bu kara deliğin ilk görüntüsü, Event Horizon Telescope işbirliği adlı uluslararası bir ekip tarafından yayımlandı.
Dünyadan 26 bin ışık yılı uzakta
Bu büyük keşfi Arizona Üniversitesinde görevli Türk Astrofizikçi Feryal Özel duyurdu:
“Bugün event Horizon Teleskobu’nun aldığı galaksimizin merkezindeki devin ilk doğrudan görüntüsünü sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Güneşin kütlesinin 4 milyon katı büyüklüğüne sahip bu dev kara delik dünyadan yaklaşık 26 bin ışık yılı uzaklıkta.
Fotoğrafta dev kozmik cismin, güçlü çekim kuvvetine kapılarak hızlanan aşırı sıcak gazdan gelen ışıkla çevrildiği görülüyor. Bu çembere yığılma diski adı veriliyor.
Parlak diskin ortasındaki karanlık bölge de kara deliğin merkezini gösteriyor.
Kara delikleri gözlemlemek 2019’a kadar mümkün olmadı
ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen etkinlikte şimdiye kadar ki ilk kara delik fotoğrafını 2019’da kaydetmeyi başaran astronomlar da yer aldı.
Kara deliklerin varlığı yıllardır biliniyor ancak bunların çekim kuvvetinden hiçbir madde kaçamadığı için kara delikleri gözlemlemek 2019’a kadar mümkün olmamıştı.
O yıl gökbilimciler, Virgo galaksi kümesindeki M87 galaksisinin merkezinde yer alan süper kütleli kara deliği görüntülemeyi başarmıştı.