Gazimağusa’nın en önemli tarihi değerleri arasında yer alan, 700’ü aşkın yaşına rağmen tüm görkemi ile tarihi Namık Kemal Meydanı’nda, Lala Mustafa Paşa Camii avlusunda varlığını sürdüren asırlık bir ağacı, ‘Cümbez Ağacı’nı sizlerle buluşturuyoruz bugün..
Afrika’nın tropik topraklarından gelen, dünyada doğal olarak yalnızca bir kaç bölgede yetişen ve Kıbrıs adası da bu bölgelerden biri olan Cümbez Ağacının rivayete göre yeniden doğuşu simgelediği bilinenler arasında.
Kış aylarında bütün yapraklarını dökerek ölü bir görünüme bürünen ağaç, baharın yaklaşmasıyla birlikte, yemyeşil yaprakları ile hayata döner.
Sanat Tarihçisi Yusuf Örs BRT’ye ağacın tarihçesi hakkında bilgi verdi.
Yusuf Örs ,Cümbez’in literatürde, tropikal bölgelerde yetişen bir tür yaban incir olarak geçtiğini, ülkemizde de bir kaç tane örneğinin mevcut olduğunu belirterek, 1298 yılında Lala Mustafa Paşa Camii’nin yapımı sırasında buraya dikildiğini kaydetti.
Kutsal bir ağaç olarak bilinen ve yılda 12 ay meyve veren Cümbez’in Mağusa’nın sembolü haline geldiğini de vurgulayan Örs, Her Daim Dostlar Grubu olarak 2016 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ile işbirliğine geçerek ağacın bakımına ilişkin bir rapor hazırladıklarını ve o tarihten bu yana ağacın çok daha ssğlıklı bir şekilde varlığını sürdürdüğünü ifade etti.
BRT