Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, turist sayısının arttırılması için, ülkeye girişlere farklı uygulamalar getirilmesi, sağlıkta riski artırmadan girişlerin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı.
HP’den verilen bilgiye göre, Kudret Özersay, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, “Nasıl ki Türkiye ve Birleşik Krallık bizim açımızdan özel bir konumda olduğu için konulan genel kuralların dışında bu ülkelerden gelecek aşısını yaptırmış yolcular daha farklı bir uygulamaya tabi tutulabildi, ülkenin ekonomik menfaatleri dikkate alınarak ve turizmin paydaşlarıyla konuşularak bu durum başka ülkeler için de geçerli kılınabilmelidir” dedi.
Turizm sektörü temsilcilerinin, İsviçre ve İsrail’den Güney Kıbrıs’a gelişlerde uygulanan kuralların Kuzey’de de uygulanması gerektiğini, turizm temsilcilerinin kendilerine yaptıkları görüşmelerde dile getirdiğini ifade eden Özersay, “Yani aşılı olan ve bu ülkelerden gelecek yolcuların önceden PCR testi yaptırmaları, hatta ülkemize Güney Kıbrıs üzerinden gelmeleri halinde ilaveten bir de kapıda hızlı test yaptırmaları kaydı ile ülkemize girişleri karantina şartı olmaksızın mümkün kılınabilir” ifadelerini kullandı.
Bazı Avrupa ülkelerinde PCR testi için hem önceden randevu almak ve 150/200 Euro ödemek gerekebileceğine işaret eden Özersay, “Bu çerçevede aşısını yaptırmış olan yolcuların ülkemize girişte ve takip eden günlerde hızlı test ile takip edilmesi yöntemi de düşünülebilir” dedi.
Turizmi ilgilendiren kararlar konusunda, kararların alınış tarihi ile yürürlüğe giriş tarihi arasında bir zaman dilimi olması gerektiğini anlatan Özersay, insanların tatillerini önceden planlamak isteyeceğine, bilet satın aldıktan sonra kuralların değişmesinin herkesi zorda bırakacağına dikkat çekti ve bu nedenle turizm konusunda, seyahatleri etkileyebilecek kararların, belirli bir süre sonra yürürlüğe konulması gerektiğini kaydetti. Özersay, bu konuya yeterince önem verilmediği için son haftalarda ciddi bazı iptaller yaşandığını söyledi.
KULLANICI DOSTU İNTERNET
Turistlere yönelik ülkeye giriş konusunu anlatan kullanıcı dostu bir internet sitesinin bulunmadığını belirten Özersay, “Ülkemize hangi ülkeden hangi koşullarda nasıl gelineceğini çok basit, anlaşılır şekilde tarif eden bir online platform hala oluşturulabilmiş değil. İnsanlar daha ziyade yığma bilgiyi okuyup, ayrıştırmak zorundadır. Evet bilgi oradadır ve istedikten sonra bakılıp bulunabilir ama sadece bunun zor alması bile bazı yabancıların ülkemize gelmeyi tercih etmemesi sonucunu doğurabilir ve kaybeden ülke ekonomisi olur” dedi.
Sektör temsilcilerinin görüşlerinin önemini vurgulayan Özersay, “turizmin salgın kurallarına dair ihtiyaçlarını mutlaka dikkate almak gerektiğini” de kaydetti.