Fatih Sultan Mehmet…İstanbul’u fethederek Orta Çağı kapatan ve Yeni Çağ’ı başlatan padişah olarak tarihe geçti. Fatih’i resmeden ve dünyada sadece 4 nüshası olan antika madalyon Londra’da müzayedeye çıkarılacak. Fatih’in unvanının “Bizans İmparatoru” olarak yazıldığı madalyonu, müzayede öncesi sadece TRT Haber görüntüledi.
Londra önemli bir müzayedeye hazırlanıyor.
Çağ açıp çağ kapatan Hükümdar Fatih Sultan Mehmet’in resmedildiği çok nadir bir madalyon, Londra’da açık artırmaya çıkarılacak.
Madalyonunun üzerinde “Bizans İmparatoru Osmanoğlu Sultan Muhammed” yazısı dikkat çekiyor.
Madalyon, Londra’daki müzayede evi Christie’s’de 27 Ekim’de satışa çıkarılacak.
Christie’s müzayede öncesi kapılarını TRT Haber’ee açtı ve madalyon ilk defa TRT Haber tarafından görüntülendi.
Fatih’in nadir madalyonu
Madalyon, Hükümdar Fatih’in vefatından sonra Napoli’de yapıldı. Onu bu denli nadir kılan ise Fatih’in unvanının bizans imparatoru olarak madalyon üzerinde yer alması.
Fatih Sultan Mehmet’in çok nadir bulunan madalyonu Londra’da müzayedeye çıkıyor. Dünyada sadece 4 adet bulunan madalyonu özel kılan ise Fatih’in unvanının “Bizans İmparatoru” olarak yazılması. Müzayede evinden detayları @trthaber muhabiri Zeynep Eryılmaz aktardı. pic.twitter.com/JbI9j5Qlhf
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) October 25, 2022
Bronzdan dökülen madalyon Rönesans’ın en güzel portre madalyonlarından biri sayılıyor.
İslam ve Hint Eserleri Yetkilisi Sara Plumbly, madalyona ilişkin şunları söylüyor:
“Onu İtalyan portre madalyonlarına çok benzeyen bir manzarada bir ata binmiş olarak görüyorsunuz ve ufukta üsküdar olabileceği düşünülen küçük bir kale var. Madalyonun kenarlarında onu hem Asya’nın hem de Avrupa’nın hükümdarı olarak tanımlayan yazıt görüyorsunuz.”
Madalyonun sadece 3 örneği daha var
11 buçuk santimetre çapındaki madalyonun dünyada sadece üç örneği daha var. Bunlardan biri New York’taki Metropolitan müzesinde, diğerleri ise Oxford’daki Ashmolean ile Londra’daki Victoria ve Albert Müzeleri’nde.
İtalyan heykeltraş ve ressam Costanza de Ferrara’nın yaptığı bu madalyon ise Fransız koleksiyoner Charles Dupriez’nin ailesi tarafından mezata konuldu.
Madalyon “İslâm ve Hint Dünyaları Sanatı, Oryantal Kilimler ile Halılar” müzayedesinde 40 ile 60 bin Sterlinden, yani yaklaşık 836 bin ile 1 milyon 250 bin lira arasında bir fiyattan açık arttırmada yer alacak.