HP MYO Üyesi ve KIb-Tek Eski Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Avcıoğlu TPİC’in Teknecik için uygun gemi ve yakıta sahip olmadığını ifade ederek, “Geçmişteki tecrübelerimizden biliyoruz ki, TPİC’te yüzde 1’lik fueloil yok. Bu yakıtı taşıyacak ve bizim Teknecik Limanına uygun özelliklere sahip bir gemide yok. Ellerinde olmayan gemi ve yakıta rağmen hükümet anlaşma yaptığını duyurdu” dedi.
3 GÜN SONRA NE OLACAĞI BELİRSİZ
Teknecik Santralinde yaşanan yakıt sıkıntısının AKSA’ya yaradığını kaydeden Avcıoğlu, Başbakan Ünal Üstel’in “Artık elektrikle ilgili bir sıkıntı yaşanmayacağı” söyleminin üzerine, “Başbakan ne derse tersi olduğu için sorunlar çözüldü dediğinde biz daha çok sorunun bizi beklediğini biliyoruz.” Yanıtını verdi ve sözlerine şöyle devam etti, “Karadan 2 bin tonluk bir alım kurumu 2-3 gün yeter. 3 gün sonra ne olacağı belirsiz. Yine ortada bir yakıt ve gemi yok. 3 gün sonra yeniden aynı şeyi yaşamamız kaçınılmaz. AKSA’dan alınacak yakıt 55 dolardan alınıyor yetmiyor ve Kalecik’ten Teknecik’e taşımak için sefer başına da 5 bin TL ilave bir ücret talep ediyor.”
HİBE DEĞİL KREDİ
200 milyon TL’lik navlun ücretinin hibe değil kredi olduğunun da altını çizen Avcıoğlu, “TPİC’ten navlun ücretinin hibe olarak alınacağı söylendi. Meclisteki tartışmalarda hibe değil kredi olduğu dile getirildi. Türkiye ile yapılan ek protokol yayımlandı. 448 milyon TL’lik bir hibe olduğunu ağırlıklı olarak turizm sektörüne olduğunu gördük. 2 milyon TL’lik kredi bölümü içerisinde 1.9 milyon TL’lik cari açık kapatılması için verilen bir kredi vardı ve oradan 900 milyon TL verildi. Geçtiğimiz yılın ihale bedeli 33.23 dolardı. 150 dolara kadar çıkan bir navlun ücreti var neredeyse 5 katına çıktı” dedi.
FİLTRELEME UYGULANMAZSA BİRÇOK HASTALIKLA KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ
TPİC’Ten alım yapılmasıyla birlikte yüzde1’lik kükürt oranından yüzde 3 buçuk kükürlü yakıta geçileceğini ve doğru filtreleme uygulanmaması halinde birçok hastalığı da beraberinde getireceğine vurgu yapan Avcıoğlu, “ Canımıza kasıt sadece aydınlatmada değil. Yüzde3 buçuk kükürtlü yakıt demek sadece içerisindeki kükürt artmıyor diğer kimyasal bileşenlerde artıyor. Sülfürdioksit, azotoksit, karbonmonoksit, partiküller maddeler için dünya ülkelerinde her biri için ayrı filtre kullanılıyor. Hiç filtre olmadığını farz edersek kanser, kalp damar hastalıkları, akciğer yetmezliği, çocuklarda gelişim bozukluğuna kadar varan bir çok sağlık problemine sebep olduğunu biliyoruz. Bir de bunun çevreye olan etkileri var. Toprağı da dolaylı yoldan zehirlemiş oluyoruz” ifadelerine yer verdi.