GAÜ TIP Fakültesi Genel Cerrahi Tıp Hekimi Prof. Dr. Hasan Acar, verem savaş haftasıyla GAU Medyaya bağlı GAU TV ekranlarına açıklamalarda bulundu. Verem Savaş Haftası’nın tarihçesine dikkat çeken Acar, 1947 yılı itibari ile her yıl Ocak ayında Verem Savaş Haftası’nın kutlandığını bu haftanın verem eğitim ve propaganda açısından önemli olduğunu dile getirdi.
İnsan sağlığı için en tehlikeli hastalıklardan birinin verem olduğunu belirten Acar, “. Verem hastalığına halk arasında ince hastalık, tıp dilinde tüberküloz denir. Bulaşıcı bir hastalık olan verem mikrobunu Robert Koch adında bir Alman doktoru bulmuştur. Onun için verem mikrobuna Koch Basili denir” ifadelerini kullandı.
Verem mikobunun insan vücuduna solunum ve sindirim yoluyla girdiğini kaydeden Acar, “ Çabuk fark edilip önlem alınmazsa vücudu kemirir, zayıflatır. Ölüme neden olur. Mikroplar hangi organa yerleşirse hastalık o organın adı ile anılır” diyerek çeşitlerini sıraladı.
Veremin bulaşma ve veremden korunma yollarından da bahseden Acar, “Verem, insandan insana, hayvandan insana geçer. En yaygın olanı akciğer veremidir. Tıp bilimi ilerledikçe verem mikrobunu yok edici ilaçlar yapıldı. İnsanları bu hastalıktan korumak için aşılar bulundu. Verem aşısına B.C.G. aşısı denir” dedi ve belirtileri ve korunma yöntemlerini şu şekilde sıraladı,
Belirtileri
1-Geceleri terleme ve hafif ateşlenme,
2-Kesik kesik öksürükler,
3-Halsizlik ve devamlı yorgunluk hali.
4-İsteksizlik
5-İnsan vücudunda zayıflama belirir. Zayıflama ilk iki ay içerisinde yavaş, sonraki aylarda daha hızlı görülür.
Korunma yolları
1-Havasız yerlerde kalmamalıyız.
2-Dengeli beslenmeliyiz.
3-B.C.G. verem aşısını yaptırmalıyız.
4-Veremli hastaların eşyalarını kullanmamalıyız.
5-Veremli hastanın tabağından yemek yememeli, bardağından su içmemeli, kaşık ve çatallarını kullanmamalıyız.
6-Öksüren, hapşıran insanlardan uzak durmalıyız.
7-Açık ve temiz havada dolaşmalıyız.