Kamu Personel Sınavı, devlete eleman almak için her yıl tekrarlanan bir sınavdır. Önceleri sadece yazılı yapılan sınavlar sonradan yazılının yanına sözlü mülakat eklenerek sınavdan alınan puanların önemi ortadan kaldırılmıştır.
Mülakat yapılırken Kamu Personel Sınavından alınan puanların değeri ortadan kalmakta ve kaç puan alırsanız alın puanların işe girmede bu puanların herhangi bir etkisi olmamaktadır.
Mülakat sınavlarının en önemli özelliği soruların gerçek hayatla ilgisinin bulunmamasıdır. Sınavdan 90 veya 100 almanızın önemi ortadan kalkmakta, mülakatta sorulan soruları bilmediğiniz takdirde işe girme imkanınız bulunmamaktadır.
Mülakatta sorulan ve basına yansıyan bazı sorular şöyledir:
REİS KİMDİR?
HİCRET NEDİR?
MİLLET CUMAYA GİTTİ, SEN NE YAPARSIN?
HANGİ GAZETELERİ OKUYORSUNUZ?
UĞUR ŞAHİN NERELİDİR?
Kamu Personeli Sınavından 80 ve üstü puan alan öğrenciler bu sorulara doğru ve mantıklı ve de soruyu soranların hoşuna gidecek cevaplar veremezlerse elenmeleri kaçınılmazdır.
Cemaatlerden, tarikatlardan, parti örgütlerinden gelen isimlerin atamaları yapılırken, hak edenlerin atamaları yapılmayarak emekleri çalınmıştır. Bu mülakatları yapanların, yaptıkları haksızlıklar sonrası iktidarı ne kadar zor duruma düşürdüklerinin farkında olduklarını zannetmiyorum.
KAMU PERSONEL SINAVI, BİR FORMALİTE SINAVIDIR KALDIRILMASI GEREKİR.
TEBESSÜM: ORASINI ALLAH BİLİR.
Padişah IV. Murat döneminin en ünlü ayyaşı Bekri Mustafa’yı çok seviyor.
Ama. Bekri’de şarabı çok seviyor ve Padişah’ın yasağını bildiği halde fıçılara üzüm suyunu doldurmuş şarap yapıyor.
Bir gün Padişah, Bekri’yi ziyarete gidiyor.
Bakıyor ki etraf fıçı dolu. Gidip birini açtırıyor “Bu üzüm sularını bu fıçılara neden doldurdun Mustafa?” diye soruyor.
“Sirke olsun diye Hünkarım”
Bu cevap üzerine IV murat biraz yumuşuyor. “İyi ama ya şarap olursa?” “Orasını Allah bilir Hünkarım
İşine karışamam.”